*Nettavisen* Økonomi.

DVD-Jon får dommen i dag

Fire år er gått siden DVD-Jon ble pågrepet. I dag faller dommen.

19.10.05 21:04

Klokken 13 i dag får Jon "DVD-Jon" Johansen endelig vite om han blir funnet skyldig i å ha brutt filmselskapenes koding av DVD-plater.

Økokrim gikk til aksjon etter at Jon hadde lagt ut et program som gjorde det mulig å bryte den innebygde kopisperren CSS i DVD-platene på internett.

Jon Johansen ble pågrepet i januar 2000, da var Larvik-mannen 15 år gammel.

Ville se DVD på Linux-maskin
Den nå 20 år gamle Johansen har selv hevdet at programmet DeCSS ble utviklet for å kunne avspille DVD-filmer på andre operativsystemer enn Microsoft Windows.20. Han har hele tiden hevdet at hans eneste motiv var et ønske om å se DVD-filmer på PC-er som bruker operativsystemet Linux.

Økokrim mente det var et skalkeskjul, og at det ikke er funnet noe på Johansens PC som skulle tilsi at han var en aktiv deltaker i Linux-miljøet.

Det var opprinnelig filmindustrien som hadde anmeldt gutten for å ha publisert programmet DeCSS.

Frikjent
Etter en prosess som fikk mye publisitet både i norske og utenlandske medier, ble DVD-Jon frikjent i Oslo Tingrett i januar 2003.

Saken ble anket til Borgarting lagmannsrett, og denne runden startet 2. desember i år. I dag faller altså avgjørelsen, fire år etter at politiet først beslagla Johansens PC.

Men Jon Lech Johansen har ikke kastet bort tiden mellom rettssakene. DVD-Jon fortsetter å utfordre storindustriens hang til å utstyre digitale film- og musikkprodukter med kopisperre.

Fortsetter på samme sti
Bare ti dager før ankesaken i Borgarting lagmannsrett startet, lanserte han en metode for å omgå Apples musikkformat på sin egen hjemmeside.

Ved bruk av kildekoden, som han kaller QTFairUse, er det mulig for brukere av Apples musikktjeneste iTunes på internett, å lagre ukrypterte musikkfiler på sin egen datamaskin og deretter lage kopier til en CD.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.