Dyr olje gir dyrere flybilletter

British Airways og Australske Qantas melder at de nå vil sette opp billettprisene som følge av den høye oljeprisen. SAS utelukker ikke at de vil bruke samme metode.

Qantas mener de var tvunget til å legge på ekstraavgiften som følge av at flybensinen nå er 60 prosent dyrere enn i fjor, skriver BBC News tirsdag.

Et tillegg på 5 pund for tur-retur reiser og 2,5 pund for enkeltreisene blir lagt til den vanlige prisen på innenlandsreisene til British Airways.

De vurderer å gjøre dette til en rutinemessig justering som vil følge utviklingen i oljeprisen.

Urolighetene i Midt-Østen og økt etterspørsel fra USA og Kina er noe av årsaken til den økte oljeprisen, sier Quanta-sjef Geoff Dixon til BBC.

Det er ikke første gang Qantas lar kundene betale for økt bensinpris. Samme strategi ble brukt ved de rekordhøye oljeprisene i 2000.

Vil gjøre det samme

Investoransvarlig i SAS, Sture Stølen, utelukker ikke at de vil ta i bruk den samme metoden her i landet dersom prisene holder seg på dagens nivå.

- Vi er eksponert for den samme prisøkningen som resten av markedet, men vi har ikke besluttet å endre noe ennå, sier han til Tv2 Nettavisen.

Etter store kutt i billettprisene den siste tiden, er SAS opptatt av at passasjerene skal få reise så billig som mulig, men ser også at det blir vanskelig å opprettholde de lave prisene slik dagens oljepris er.

- Nå følger vi først med på de forskjellige markedene, og vurderer løpende om det vil bli nødvendig å sette i gang tiltak. Dersom ikke prisene går ned den nærmeste tiden, må også vi øke billettprisene, sier Sture Stølen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.