Dyreparken ved navn Den lille dyrehage i Gjerstad kommune i Agder frykter strømregning i millionklassen, skriver Agderposten. Med en regnskog og dyr som trenger en viss temperatur for å ha det bra, er det ikke noe alternativ å skru ned termostatene.

– Vi kan ikke bare dra ut stikkontaktene og skru ned strømmen. Vi har dyr som må ha det varmt og godt. For oss kommer dyrevelferden før alt annet, sier daglig leder ved Den lille dyrehage, Terje Jensen, til Agderposten.

For å oppnå regnskogtemperaturer i det 1.200 kvadratmeter store drivhuset, kreves 1 million kilowattimer (kWh) i året. Med dagens strømpriser vil det si at Den lille dyrehage vil få en strømregning på mellom fire og seks millioner kroner.

Etter at Agderposten publiserte saken om strømregningen, har engasjementet på Facebook ikke latt vente på seg. Agder-folket har nemlig ønsket å opprette en innsamlingsaksjon for å hjelpe dyrehagen.

Det takker imidlertid Jensen nei til:

– Vi er ikke ute etter eller interessert i en spleis. Folk flest vil også slite med dyre strømregninger fremover. I tillegg er det her snakk om summer som er langt over hva veldedighet fra folk kan bidra til å løse, sier han til avisen, og fortsetter:

Jensen mener ansvaret må plasserer der det hører hjemme:

– Dette er et ansvar som må og bør løses fra øverste hold hvis man ønsker ett solid og sterkt næringsliv også på Sørlandet de kommende årene, sier han.

Les også: Gratis strøm i Nederland deler av fredag – i Norge faller prisen bare litt

Strømpriser truer fritidsaktiviteter

Det er ikke bare Den lille dyrehage som frykter en gigantisk strømregning. Idrettspresident Berit Kjøll og andre idrettstopper varsler at dramatisk økte strømpriser kan få alvorlige konsekvenser de kommende ukene og månedene.

Bekymringsmeldingen kom frem i en VG-kronikk onsdag. Den er signert Kjøll og lederne for de seks idrettskretsene som er hardest rammet av strømkrisen.

Flere klubber i Idretts-Norge har de siste dagene varslet at de økte kostnadene vil få konsekvenser i form av stengte haller og økte treningsavgifter inn mot vinteren. Tirsdag skrev NTB om Oslo-klubben KFUM som skrur opp prisen per spiller med 250 kroner i tiden som kommer.

«Det er fryktelig vondt at noen lag ikke har annet valg enn å sende regningen til medlemmene som allerede sliter med høy inflasjon, økende matvarepriser og økende strømpriser», skriver Kjøll og kollegene i kronikken.

«Mammaer og papper der ute klarer ikke betale om medlemskapet blir for dyrt, og det ville gått hardt ut over de med dårligst råd», heter det videre.

Les også:SSB: Høye strømpriser gjør at nordmenn kutter forbruket av andre ting

Vanskelig situasjon

Dagens strømstøtteordning åpner for å dekke 80 prosent av utgiftene som overstiger 70 øre per kWt. Norges idrettsforbund har bedt om å få dekket 90 prosent av alt som kommer over 50 øre per kilowattime (kWh).

Det avviser regjeringen.

– Dette er ingen lett situasjon – ikke for idretten, ikke for familier, ikke for næringsliv eller kultur. Vi må kutte strømforbruket, og jeg vet at klubbene gjør det de kan for å skjerme barn og unge, og det er jeg glad for. Frivilligheten og idretten har fått strømstøtte siden desember 2021. Det er ellers bare privatpersoner og deler av landbruket som har fått tilsvarende ordninger, skrev statssekretær Gry Haugsbakken i Kultur- og likestillingsdepartementet i en epost til NTB tirsdag.

Les også: Gasselskap vil innfri Støres ønske - ingen vil ta risikoen