Dyrere kinesiske klær i vente

Billige kinesiske klær får skylda for at Norge sliter med rekordlav prisvekst. Nå kan en revaluering av den kinesiske yuanen være på vei.

Det går rykter i markedet om at kinesiske myndigheter er i ferd med å bøye av for internasjonalt press om å slippe fri den kinesiske yuanen.

Særlig USA og Japan har over lengre tid irritert seg over at Kina bevisst skal ha holdt valutasorten svak, for dermed å styrke konkurranseevnen til egen eksportindustri.

- Vi har lagt merke til at det har kommet mer konkrete meldinger om at yuanen kan revalueres, sier valutaanalytiker i DnB Nor, Eirik Larsen, til TV 2 Nettavisen.

Kinesiske aviser skrev tidligere i uken at en revaluering kan skje så tidlig som mars.

- Dette er rykter, og en skal være forsiktig med å legge for stor vekt på slikt. Jeg tror uansett at Kina før eller siden må gjøre dette. Det har vært betydelig påtrykk fra både USA og Japan, og på sikt må den kinesiske valutaen gjenspeile veksten i landets økonomi, sier Larsen.

En revaluering av den kinesiske valutaen kan bli et kjærkomment bidrag til Norges Bank, som nå jobber hardt for å kvitte seg med deflasjonsspøkelset. Flere har påpekt at den lave innenlandske prisveksten Norge sliter med i dag skyldes billigere import, deriblant rimelige varer fra Kina.

- Styrkes yuanen vil det være et bidrag som kan hjelpe mot de deflatoriske tendensene i Norge. Jeg tror likevel at effekten fort kan bli marginal, sier Larsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.