*Nettavisen* Økonomi.

Dyrere mat - billigere klær

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

- Nå slår finanskrisen inn, sier samfunnsøkonom Carsten O. Five. Her ser du konskvensene for deg.

09.01.09 11:40

Konsumprisindeksen fortsetter nedgangen, og falt med 0,2 prosent fra november til desember i fjor. Det kommer fram i en rapport Statistisk Sentralbyrå la fram fredag.

Det var hovedsakelig lavere priser på bensin og diesel som bidro mest til nedgangen, mens økning i matvarepris og prisen på flyreiser dro i motsatt retning.

- Dette er finanskrisen
Samfunnsøkonom Carsten O. Five er ikke overrasket over rapportens utslag.

- Dette viser en avmatting i prisstigningen, og det er som ventet. Dette er også et uttrykk for at det bremses i verdensøkonomien, sier Five til Nettavisen.

Og Five ser heller ingen umiddelbare lys i tunnelen.

- Dette er finanskrisen, og det er nå den vil begynne å slå inn, sier Five, som venter at konsumprisindeksen vil fortsette å falle i 2009.

Mat og flyreiser trekker opp
KPI falt med 0,2 prosent fra november til desember 2008. Det var prisene på drivstoff og smøremidler som bidro mest til nedgangen, med et fall på 6,7 prosent. Elektrisitetsprisene inkludert nettleie falt med 2,9 prosent i desember, melder SSB.

Prisene på klær og skotøy gikk ned med 2,1 prosent fra november til desember 2008.

I andre enden drar matvareprisene som steg med 0,9 prosent, og dermed KPI i motsatt retning. Det gjorde også prisene på flyreiser som økte med 8,8 prosent fra november til desember 2008. Priser på bøker steg med 6,9 prosent.

Tolvmånedersvekst på 2,1 prosent
KPI steg med 2,1 prosent fra desember i 2007 til desember i 2008. Matvareprisene steg med 5,3 prosent som ga det største bidraget til tolvmånedersveksten, melder SSB.

Prisene på transporttjenester steg med 13,2 prosent, og det var fly- og drosjetakster som sto for det meste av oppgangen. Andre viktige faktorer bak prisstigningen de siste tolv månedene var beregnet husleie for selveiere, og elektrisitet inkludert nettleie.

Klær viste en prisnedgang på 8,4 prosent, og bidro mest til å dempe oppgangen de siste tolv månedene. Andre viktige områder med fallende priser de siste tolv månedene var drivstoff og smøremidler, audiovisuelt utstyr og teletjenester.

Fra 2007 til 2008 generelt var imidlertid prisveksten svært høy - hele 3,8 prosent. Det er den største prisveksten siden 1990, rapporterer Statistisk Sentralbyrå.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag