*Nettavisen* Økonomi.

Dyreste dollar på ett år

Tirsdag ettermiddag må du betale mer for en dollar enn på noe tidspunkt siden september i fjor.

20.12.05 19:19

HOUSTON (TV 2 Nettavisen): En dollar koster nå 6,80 kroner, mot 6,67 kroner mandag ettermiddag.

Det er to utviklinger i dag: Dollaren har styrket seg, også mot euro. Og kronen har svekket seg, også mot euro.

En euro koster nå 8,05 kroner, mot 8,00 i går ettermiddag. Dagens eurokurs er den høyeste mot kronen siden mai i år.

Det er kommet to viktige makrotall i USA i dag, men de burde i utgangspunktet ha motsatt effekt på rentenivået og dollarkursen.

For det første meldes det at prisveksten på produsentnivået, PPI-indeksen, så viste den et betydelig fall i november. Selv når man holder de volatile energi- og matprisene utenom, var tallet lavere enn ventet.

Det bør trekke i retning av lavere rente og dollarkurs.

Fart i boligmarkedet
Men på den annen side kom det overraskende sterke tall for boligbyggingen i USA. Antallet igangsatte boliger i november tilsvarte en årlig takt som er 5,3 prosent høyere enn i oktober. Markedet hadde i snitt ventet en marginal økning.

Et sterkt boligmarked er ett av argumentene for å fortsette å heve renten i USA, noe som vil styrke dollaren fordi det er mer attraktivt å eie en valuta når renten er høy.

- Boligtallene var sterkere enn ventet. Sentralbanken er ikke ferdig med å heve renten, og det bør favorisere dollaren, sier valutaanalytiker Niels From i banken WestLB i Düsseldoft til nyhetsbyrået Bloomberg News.

Det var ingen viktige makrotall i Norge i dag.

Har snudd opp i år
I mars betalte du ikke mer enn 6,07 kroner for en dollar. Oppgangen siden da er på 12 prosent.

Dette har skjedd etter at dollaren i perioden fra 2001 har falt fra rundt 9 kroner, tynget av bekymring rundt de store underskuddene på handelsbalansen og statsbudsjettet i USA.

En sterk dollar betyr at det blir dyrere å reise på ferie til USA, men det betyr også at kroneinntektene fra eksportprodukter, for eksempel olje, blir høyere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag