*Nettavisen* Økonomi.

Dyreste dollar på halvannet år

Foto: Jørgen Berge (TV 2 Nettavisen)

Det er nesten halvannet år siden vi måtte betale så mange kroner for en dollar som nå.

(NA24): En dollar koster mandag ettermidag 6,81 kroner, etter å ha vært oppe i nær 6,83 kroner tidligere i dag. Det er første gang siden september 2004 at en dollar har kostet over 6,80 kroner.

Ved overgangen fra 2004 til 2005 nådde dollaren en bunn, like over 6 kroner. Det skjedde etter tre år med stadig svakere dollar, fra et nivå rundt 9 kroner.

Den langvarige dollarnedturen kom i takt med økende underskudd på statsbudsjettet og handelsbalansen i USA. Disse faktorene har egentlig ikke bedret seg, så mange observatører har vært overrasket over dollarens comeback det siste året.

Men en åpenbar faktor er en raskt stigende rente i USA, som har gjort det mer lønnsomt å eie dollar, i forhold til for eksempel euro, yen eller kroner.

Svakere krone
De siste månedene er det ikke bare styrke i dollaren som har påvirket forholdet, det er også en svekket krone, også mot andre valutaer.

En euro koster 8,11 kroner. På tre måneder har prisen for en euro steget fra en bunn like over 7,70 kroner.

De siste månedene har lave inflasjonstall i Norge svekket troen på betydelige norske renteøkninger, og en lavere rente vil, alt annet likt, tilsi en svakere krone.

Sjefene taler
Denne uken fokuserer ellers rente- og valutaaktørene på sentralbanktaler (pluss på OL-sendingene... ).

Onsdag skal den nyslåtte sentralbanksjefen i USA, Ben Bernanke, holde sin første større tale, i form av en halvårlig redegjørelse for kongressen.

Torsdag skal Svein Gjedrem holde sin årstale, og det er mye spenning knyttet til hva han sier hvordan Norges Bank ser på forholdet mellom lave inflasjonstall - som trekker i retning av lav rente - og andre indikatorer på økende temperatur i den norske økonomien, som høy vekst i boligpriser og lånevolum samt en fallende arbeidsledighet.

«I utgangspunktet er talens funksjon bredere enn å kommenterer de siste måneders utvikling. Vi har imidlertid tidligere sett at Gjedrem har brukt talen til å signalisere pengepolitiske kursjusteringer. Det skjedde i fjor, og det skjedde i 2003. Han kan vanskelige kommentere gjennomføringen av pengepolitikken de siste tolv måneder og snakke om utsiktene for norsk økonomi uten å si noe om hvordan det dilemma banken nå står overfor tenkes håndtert,» skriver Nordea i sin valuta- og renterapport mandag.

I 2003 brukte Gjedrem talen til å lansere utsikter til lavere rente, i en situasjon hvor norske renter lå svært høyt i internasjonal sammenheng. I fjor sendte han rentene opp, ved å endre en formulering om at norske renter «bør ligge» etter andre land i renteoppgangen, til at vi «har ligget» etter andre land.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.