*Nettavisen* Økonomi.

Dyrt å bo i feil kommune

Skal du bygge terrasse, koster det deg dyrt å bo i feil kommune. Sjekk prisene her.

25.08.05 09:57

En undersøkelse gjennomført av «TV 2 hjelper deg» viser at det er enorme prisforskjeller på godkjenning av byggeløyver i Norge.

Oddvar Fosså fra Bergen fikk selv erfare hvor mye det kan koste å bo i feil kommune.

- Det er jo jeg som gjør alt arbeidet med å skaffe og fylle ut skjemaer, varsle naboer, gjøre klar tegninger og så videre. Alt kommunen gjør er å godkjenne planene i løpet av et par timer. Hvordan de kommer fram til en pris på 5.000 kroner kan jeg ikke forstå, sier en oppgitt Oddvar. Planene om å bygge en terrasse på rundt 20 kvadratmeter er foreløpig lagt på is.

Sjekk prisen på byggeløyver her.

Hadde Oddvar bodd i nabokommunen Fjell, ville han sluppet unna med en regning på 900 kroner for akkurat samme jobben. «TV 2 hjelper deg» har undersøkt hva det koster å få godkjent et byggeløyve på en 20 kvadratmeter stor terrasse i 20 norske kommuner. Og prisvariasjonene er svært store. Flere tar under tusenlappen for jobben, men bor du i Bergen, Oslo eller Asker må du ut med fem ganger så mye.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Uanstendig
- Slike priser er ikke anstendige. Det er minst fem ganger så mye som kommunene burde ta for å behandle en så enkel meldingssak, tordner Dag Refling i Huseiernes Landsforbund.

Han understreker at slike kommunale tjenester skal gjøres til selvkost – det betyr at kommunene ikke har lov til å ta mer betalt enn det faktisk koster å utføre tjenesten.

Ber folk klage
Så hvordan forklarer Bergen kommune at det koster dem 5.000 kroner å behandle Oddvars enkel byggesak? TV 2 hjelper deg møtte byutviklingsbyråd Lisbeth Iversen, som forsvarte det høye prisnivået.

- Klart det kan virke høyt, men vi holder oss til selvkostprinsippet. Problemet er heller at andre kommuner tar for lite betalt, og subsidierer disse tjenestene, hevder byråden.

- Man kan nok oppdage at ting er urimelige i et så stort gebyrsystem, innrømmer hun likevel. Iversen oppfordrer folk som er misfornøyde med gebyrsatsene til å kontakte kommunen, og be dem dokumentere at det faktisk koster så mye å behandle deres konkrete søknad.

Sjekk prisen på byggeløyver her.

ONSDAG BLE TV 2 HJELPER DEG LANSERT PÅ NETT. SJEKK DEN NYE SIDEN HER.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.