Mandag morgen var det et massivt prishopp på gass. Det kommer etter beskjeden om at gassrørledningen Nord Stream vil holde stengt. Men hvordan påvirker dette Norge, og hvordan vil vinteren se ut?

– Europa kommer seg gjennom vinteren selv om Nord Stream 1 forblir stengt, men det krever en høy gasspris for å senke etterspørselen, sier sjeføkonom i Aker, Torbjørn Kjus til Nettavisen.

Sjeføkonomen tror situasjonen vil skape gnisninger i europeisk politikk, og sier at det er akkurat det Russlands president, Vladimir Putin, ønsker skal skje.

– Det vil neppe bli noen rasjonering for privatpersoner, det vil i så fall skje gjennom en høy pris, men jeg tror det ligger an til rasjonering for bedrifter.

Som en konsekvens av rasjonering for bedriftene, tror Kjus arbeidsledigheten vil stige gjennom vinteren i Europa.

– Dersom ledigheten stiger tilstrekkelig, kan trøsten for europeiske låntakere være at renten kan bli satt ned igjen til neste vår eller sommer.

– Putin vil bruke våpenet gjennom vinteren

Han sier videre at utfordringen er at gass-etterspørselen er seks ganger høyere om vinteren enn om sommeren.

– Så mange ser ut til å misforstå det poenget at gasslagrene i EU nå er høyere enn normalt. Dersom det hadde vært en normal vinter, ville gassprisene kollapset. Men det ligger an til at Putin vil bruke dette våpenet gjennom vinteren, sier Kjus, og legger til:

– Jeg blir ikke overrasket om han bruker denne muligheten til å presse Europa gjennom det som ligger an til å bli en svært tøff vinter for europeiske konsumenter.

Internasjonale analytikere melder om økonomisk krigføring, og politikerne følger på:

Spanias energi- og miljøminister Teresa Ribera, mener at Russlands president Vladimir Putin nå er i ferd med å lykkes med å splitte Europa og undergrave befolkningens tillit til EU-institusjonene:

– Putin har lagt en dynamitt i energimarkedet. Markedet er ødelagt og krever inngripen umiddelbart. Det virker ikke lenger i samsvar med vanlige regler, og EU må agere straks for å stanse Putins utpressing, sier hun i et intervju med avisen Expansión, ifølge Financial Times.

- Mye som trekker opp

– Vi har allerede sett effektene av at gassrørledningen er stengt i dagens marked. Prisene stiger veldig mye, både gasspriser og tyske energipriser. Det fører igjen til at prisene i Sør-Norge har steget med 50 øre eller noe slikt, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insights til Nettavisen.

Han poengterer imidlertid at prisene hadde falt en del forrige uke, blant annet som følge av at Tyskland meldte at de hadde fylt opp gasslagrene raskere enn først antatt.

– Samtidig har det vært mange nyheter som har bidratt til å trekke opp gassprisen. Blant annet har det blitt lekket at EU ikke vil innføre en makspris på gass likevel.

Lilleholt sier at forventningene for strømprisen inn mot vinteren i Sør-Norge er på omtrent fem kroner kilowattimen.

– Så finnes det svingninger og usikkerheter med et par kroner rundt det nivået. Som privatperson kan du ikke få ned strømprisen, men kostnaden. Nå har man god tid til å gjennomføre enøk-tiltak som å tette vinduer og dører, og investere i for eksempel varmepumpe om man har mulighet.

Begrensede mengder å importere

– Det er vanskelig å få tak i forsyninger, og det blir mer og mer vanskelig å erstatte hver eneste bit av gass som ikke kommer frem fra Russland, sier Jacob Mandel, seniormedarbeider for råvarer ved Aurora Energy Research til Reuters.

Han sier videre at det er nok av muligheter til å erstatte den russiske gassen med import av flytende naturgass (LNG) til Europa akkurat nå.

– Men når været blir kaldt og etterspørselen begynner å ta seg opp i vinter, både i Europa og Asia, finnes det begrensede mengder LNG Europa kan importere der ute.

Les også: Sanna Marin tilbyr energisektoren i Finland 100 milliarder

Massivt prishopp

Det massive prishoppet på gass mandag morgen kommer etter beskjeden om at gassrørledningen Nord Stream vil holde stengt.

Gassprisene steg over 30 prosent etter meldingene, ifølge Bloomberg.

Russland stengte forrige uke gassrørledningen for vedlikehold. Det var planlagt at kranene skulle skrus på igjen lørdag. I stedet opplyste Gazprom fredag kveld – etter at handelen med europeisk gass var avsluttet – at Nord Stream 1 vil forbli stengt på ubestemt tid.

Beskjeden har gjort at flere land, deriblant Tyskland, Finland og Sverige har lagt fram økonomiske støttepakker til energisektoren for å lette trykket fram mot vinteren.

– Man trenger ikke være kjempekonspiratorisk for å se at dette er en form for økonomisk krigføring mellom Russland og Europa, sier råvareanalytiker Christian Kopfer ved den svenske Handelbanken til nyhetsbyrået TT.

Les også:Gassprisene går i taket - kraftig børsuro i Europa

Børsfall i Europa

Norge går mot strømmen, mens Europa-børsene faller er Hovedindeksen på Oslo Børs svakt opp. Børslokomotivet Equinor stiger 5,33 prosent, det gjør også selskapene Vår Energi (+2,87%) og Aker BP (+1,95%).

Flere av børsene i Europa falt kraftig etter åpning mandag, i kjølvannet av Russlands kutt i gasseksporten.

Tyskland er et av landene som er mest avhengig av russisk gass, og børsen i Frankfurt stupte 2,75 prosent da børsen åpnet. Blant aksjene som faller mest er det fornybare energiselskapet RWE, som i 10-tiden er ned 3,8 prosent. I Stockholm var nedgangen på over to prosent, men fallet har etter en times handel dempet seg til et fall på 1,72 prosent.

CAC 40-indeksen i Paris falt også over to prosent, mens nedgangen i London var på rundt én prosent.