E-postlister på svartebørs

Foto: (TV 2 Nettavisen/CS)

Lurer du på hvorfor du får spam i e-posten? Det er sjelden din egen skyld.

15.09.05 15:07

«TV 2 hjelper deg» har mottatt en rekke henvendelser fra «heldige vinnere» i Prolarin-saken. Mange av dem stiller seg uforstående til at uvedkommende har fått tak i e-postadressen deres.

Hotmail, spray, online, tiscali, eunet, c2i, start, yahoo, designax, gmail, broadpark, epost, validus, hilten, webmail, adsl, rkl, netcom, hint, iaksess, chello og msn. Listen over brukere av ulike domener som har mottatt e-post fra selskapet Prolarin er lang.

Flere av brukerne stiller seg totalt uforstående til hvordan selskapet har fått tak i e-postadressen deres. Hvordan får nettsvindlerne tak i nettopp din e-postadresse?

CD med adresser
Forbrukerombud Bjørn Erik Thon har hørt om flere tilfeller hvor man får kjøpt e-postlister på svartebørs.

- I USA vet jeg at det går an å få kjøpt en CD-plate med én million e-postadresser for ca 100 dollar. Så det sier seg jo selv at kostnadene ved å sette i gang denne typen virksomhet er veldig lav, sier Thon til «TV 2 hjelper deg».

I tillegg er det på det rene at det finnes omfangsrike søkemotorer med masse kapasitet som leter rundt på nettet og henter opp e-postadresser folk legger igjen på chattesteder og alle andre steder hvor man kan legge igjen adressen sin.

- Det finnes mange robotprogram som indekserer nettsider som har e-postadresser oppført. Kommenterer du for eksempel en VG-artikkel og legger ut e-postadressen din der, er det store muligheter for at et slikt program vil fange det opp, sier redaktør Frank Aune i IT Pro.

Virus
En annen ting som kan forklare søppelposten din er virus.

- Noen lager faktisk virus som henter inn adresseboka til folk rundt omkring. Og da holder det at noen som har akkurat deg i adresselista di blir infisert av dette viruset. Resultatet er at du også får søppelpost, påpeker Aune.

- Hva kan man gjøre for å unngå å få søppelpost?

- Mitt råd er aldri å legge igjen e-postadressen sin på en internettside. Hvis du gjør det, så sørg for å kamuflere for eksempel alfakrøllen som «(a)». I tillegg bør du alltid huske å installere siste sikkerhetsoppdateringer og kjøre antivirusprogram, avslutter Aune.

Les mer om Prolarin-saken her.
Les hva du skal gjøre dersom det har blitt trukket penger fra kortet ditt her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.