FIGGJO (Nettavisen Økonomi:) Til vanlig jobber rundt 80 ansatte i fabrikklokalene. Noen mater porselenet inn i den glovarme ovnen på over 60 meter, mens andre utsmykker de prisbelønte husholdningsartiklene som sendes til ulike steder i verden.

Mange samler på tallerkenene og krusene fra Figgjo AS. Og de ansatte er svært stolte av den snart 80 år gamle designbedriften.

Se video øverst: Får ikke feriepenger: - Helt forferdelig

Men 12. mars var det brått slutt på bestillingene fra inn- og utland, og 90 prosent av staben ble permittert på et blunk. En krisegruppe på rundt ti ansatte har holdt hjulene i gang. Resten av stort sett vært permittert de siste åtte månedene.

Både Egil Nevland (49) og ektefellen er permittert. Han er bekymret for framtiden.

– Det kom som et sjokk. Jeg har jobbet bånn gass i 30 år, og har aldri vært permittert eller liknende. Nå har hele livet stoppet opp, og jeg føler bare at det blir verre. Det sliter på psyken, og jeg ser ikke for meg å ha andre jobber enn denne, sier Nevland, som er avdelingsleder i Figgjo.

Les også: Statsansatte får julegave til 5.000 kroner - tre ganger mer enn minstepensjonistene

Får ikke feriepenger

Regjeringen og Frp fjernet retten til ferietillegg på dagpenger for seks år siden.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har gått knallhardt ut mot regjeringen, og krever svar på hvorfor arbeidsledige og permitterte ikke har rett til feriepenger (se video øverst).

Høyres Heidi Nordby Lunde svarte med å kalle Aps forslag til feriepenger for arbeidsledige «ko-kooo».

De ansatte i Figgjo er bekymret for hva sommeren vil bringe. Det er for sent å si ifra i juni. De må si ifra nå for å få politikerne til å endre mening.

– Vi som er permitterte må få feriepenger og lenger permitteringsperiode. Hvis ikke vil vi være uten penger og jobb i sommer. Vi er ikke den eneste hjørnesteinsbedriften i Norge som nå ser mot oppsigelser. Nå må regjeringen få fingeren ut, sier Figgjo-ansatt og tillitsvalgt Gry Espeland (47).

Også for Torkel Kyllingstad (49) er usikkerheten stor. Han har vært 100 prosent permittert siden mars, og frykter oppsigelse og en sommer uten lønn. Før sparte vedlikeholdsarbeideren i aksjer, men disse har han solgt for å kunne betale regningene.

– Jeg skulle ønske at permitteringsperioden ble forlenget til mars. Da håper jeg at vi vet mer om vaksinen og hvordan vi skal komme tilbake til normalen, sier Kyllingstad.

Les mer: Derfor kan det være en god idé å binde renten nå

– Handler om rettferdighet

Industri Energi-leder Frode Alfheim er krystallklar på at regjeringen og Frp bør få på plass feriepenger til permitterte igjen - og at det haster.

– Permitterte arbeidsfolk betaler allerede en høy pris for korona, og når man i tillegg sier at de ikke skal ha råd til å ta ferie til neste år, så er det dønn urettferdig, sier Alfheim og fortsetter:

– Kravet handler om rettferdighet. De som har mistet jobben og er permitterte på grunn av korona, er av de som betaler den høyeste prisen. Når samfunnet stiller opp for bedriftseiere og næringsliv, så skal vi jaggu stille opp for arbeidsfolk.

Tall Arbeiderpartiet har hentet inn, viser at 266.000 nordmenn i 2021 kunne ha fått utbetalt ferietillegg på 9,5 prosent av dagpengene de mottok gjennom 2020. Summen utgjør rundt 12.900 kroner per mottaker.

– Jeg har ingen forståelse for at Solberg holder igjen. Regjeringen tar ikke hensyn til arbeiderne. Vi er ikke ansatt i en bedrift som ikke har livets rett fordi vi ikke tjener penger, men fordi kundene våre ikke kan bestille akkurat nå. Da må regjeringen trø til og hjelpe arbeidere i hjørnesteinsbedrifter som oss, sier Figgjo-ansatt Gry Espeland.

Se deler av klinsjen i Stortinget mellom Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg (H) i videoen øverst.

Les også: Seriegründeren blir helt matt av sytekoret: - Vi har korona hele tiden

Les også: Skrekk-tall for Stordalen og Thon: - Det er fullstendig katastrofe