Mandag morgen kom meldingen om at flyselskapet Norwegian selger sin aksjebeholdning i Norwegian Finans Holding AS (NOFI), som eier Bank Norwegian. Denne banken er stor på forbrukslån og usikrede kreditter og har etter hvert også vokst sterkt utenfor Norge.

Kjøperne av Norwegians aksjepost er Cidron Xingu Limited, et selskap som indirekte er eid av Nordic Capital Fund IX og den finske storeieren i Nordea, Sampo.

NOFI-aksjen spratt rett opp fra start på nyheten, og aksjekursen la seg på drøyt 68 kroner, en oppgang på rundt 16 prosent (se grafen under). Kursoppgangen har holdt seg utover mandag.

God deal

Storinvestor Egil Stenshagen eier gjennom Stenshagen Invest AS 4,55 millioner aksjer i NOFI, som så langt gir investoren en papirgevinst på ca. 45 millioner kroner.

- Kjøperne har gjort en god deal, vi får håpe de blir en god eier, sier Stenshagen til Nettavisen Økonomi. Han har ingen planer om å selge etter kursoppgangen.

- Nei, jeg har hele tiden vært langsiktig.

Egil Stenshagen ble først kjent som rallycrossfører. Han ble EM-mester i rallycross to ganger på begynnelsen av 80-tallet. Senere ble han bilforhandler og gjorde store penger over mange år som som landets største BMW-forhandler.

- Hva synes du om prisen på 68 kroner per aksje?
- NOFI-aksjen er utrolig lavt priset i forhold til inntjeningen til selskapet. Aksjen er vel nå priset til 5-6 ganger etter det NOFI er vente å tjene etter skatt i år. Det er «skittbillig», svarer Stenshagen.

50 millioner rikere

En av de andre større aksjonærene i Bank Norwegian er Bjørn Kise, som frem til i mars i år var styreleder i Norwegian.

Gjennom selskapet Brumm AS eier Kise 5,07 millioner NOFI-aksjer. med en oppgang på nesten 10 kroner, betyr det at han på papiret er blitt 50 millioner kroner rikere på Norwegians nedsalg. Kise har så langt ikke besvart henvendelsene fra Nettavisen Økonomi.

Norwegian var største aksjonær i NOFI med 17,5 prosent av aksjene, men mottar nå 2,2 milliarder kroner hvis transaksjonen godkjennes. Prisen de får for aksjene er altså over 15 prosent høyere enn sluttkursen fredag ettermiddag.

Les også: Fikk 58.000 nye kunder, tapene øker

Aksjemarkedet verdsetter mandag formiddag NOFI og Bank Norwegian til 12,7 milliarder kroner, om lag 50 prosent mer enn den bokførte egenkapitalen i selskapet. Til sammenlikning er flyselskapet Norwegian verdt 4,46 milliarder.