Siden 2018 har det vært et enormt slag stående i Kristiansand om den beryktede Kunstsiloen.Det førte til et munnhuggeri man sjelden har sett maken til i sørlandsbyen.

– En historisk dag! erklærer en engasjert Einar Øgrey Brandsdal i et innlegg på Facebook, hvor han forklarer at han har beklaget til sjefen for Kunstsilo-museet i Kristiansand, Reidar Fuglestad.

De steile frontene har stått mellom rikingen Einar Øgrey Brandsdal, gründeren bak blant annet BliVakker.no på den ene siden. På den andre siden har direktøren for Sørlandets kunstmuseer (SKMU) Reidar Fuglestad stått. Byen har vært splittet i midten.

I et intervju for litt over tre år siden, var det tydelig hvilken tone som var mellom de to sidene, i et intervju med Nettavisen sa Brandsdal at det var «norgeshistoriens største ran av fellesskapets midler».

Les mer: Sier opp ansatte og kutter åpningstidene før omstridt museumsflytting

Over 600 mill.

I den siste nyheten fra kunstsiloen har prosjektet endt opp med en svimlende prislapp på hele 600 millioner kroner. Det er etter flere runder med overskridelser. I tillegg informerer SKMU (Sørlandets kunstmuseer), som har ansvaret for prosjektet, at de vil være nødt til å kutte i både ansatte og åpningstider.

I Kristiansand er Brandsdal blitt en skikkelse som har stått mot det politiske flertallet, og hamret løs i sosiale medier mot politikernes pengebruk.

Les også: Fikk låne luksusyacht av Tangen: Forferdet over oljefondstormen

I det lange Facebook-innlegget forklarer Brandsdal at han er blitt forsonet med kunstsiloen gjennom et møte med museums-sjefen, ved god hjelp av Start-sjef Terje Marcussen.

– Det har blitt store overskridelser og kanskje blir det enda mer. Hva den ender på vet vi ikke, men det som er sikkert den kommer. Mye kunne sikkert ha blitt gjort annerledes, men gjort er gjort og spist er spist, skriver Brandsdal.

Han forklarer at han først hadde tatt kontakt med Start-sjef Terje Marcussen for å kunne ta en samtale med museumssjefen, og at han forsto hvilket engasjement som lå bak. Det er ikke lenge igjen til den formelle åpningen av det nye museet, som skal stille ut blant annet kunstsamlingen til oljefondsjef Nicolai Tangen, som er overlevert til en stiftelse.

«Et flott bygg»

Les mer: Trengte storbeløp av staten: Inviterte til «spesiell kunstmiddag»

På slutten av innlegget presiserer Brandsdal:

– Det betyr ikke at jeg har snudd i saken vedrørende mitt syn på pengebruken til kunstsiloen. Den er nå godkjent og snart ferdig, og da har man noen valg. Skal man irritere seg eller forsøke å se det positive i dette museet? spør han og legger til:

– Det jeg har gjort er å begynne å si til meg selv i hodet og nære venner at bygget slik det nå fremstår er blitt veldig kult ut, og at det faktisk blir et enestående bygg. Veldig kostbart selvsagt, men det blir et flott bygg. Kampen for å stoppe kunstsiloen er også over for lenge siden og den er tapt. Så derfor velger jeg å være å være positiv, skriver han.

Underveis i forsoningsprosessen mellom kunstdirektøren og rikingen, var det Starts Terje Marcussen som spilte en avgjørende rolle.

Det ble til og med spilt fotball og sunget sanger på Sør Arena.