Møbelprodusenten Ekornes skriver i en børsmelding onsdag morgen at toppsjef Roger Lunde går på dagen.

– Jeg er veldig stolt over prestasjonene i Ekornes de siste årene, og hvordan vi har fått gruppen til å utvikles, forbedres og veksten. Jeg er også stolt over at vi har styrt gjennom turbulente tider, sier Lunde i meldingen.

Styret har valgt inn Fredrik Ødegård Nilsen, nåværende finansdirektør i selskapet som midlertidig sjef. Samtidig starter de jakten på en ny toppsjef.

Det kommer ikke klart fram hvorfor han går av med umiddelbar virkning.

– Det har i en periode vært diskutert mellom Roger og styret. De har kommet fram til at det nå var riktig tidspunkt å gjøre det på, sier Nilsen til Nettavisen.

Han understreker at det er en udramatisk endring.

– Så det er ingen konflikt eller uenighet som ligger bak?

– Nei, det er helt udramatisk.

På spørsmål om de har noen i kikkerten til å ta over lederrollen, svarer Nilsen at styret skal få bruke god tid på å finne den riktige kandidaten.

– På vegne av styret og alle i Ekornes vil jeg takke Roger Lunde for hans innsats og dedikasjon til Ekornes og selskapets aksjonærer, sier styreleder Ruihai Zhao.

Lunde tok over i februar 2020.

– Han har ledet Ekornes gjennom en ekstraordinær markedsperiode med makroøkonomiske usikkerheter, og raskt skiftende markedssituasjoner, legger styrelederen til.

Lunde vil i en overgangsperiode forbli i selskapet, uten at det er spesifisert noe tidsrom.

Ekornes står bak produksjonen av kjente møbler som «Stressless» og «Svane».

Kuttet produksjonen

I september måtte Ekornes på Sunnmøre redusere til firedagersuke ved deler av produksjonen etter salgssvikt i Europa.

– Vi har satt rekorder både i fjor og i år – så sent som i 2. kvartal i år. Men nå merker vi at ordreinngangen har dabbet betraktelig av, sa Lunde til Sunnmørsposten.

Dette gjaldt produksjonen av lenestoler ved fabrikken på Ikornnes i Sykkylven.

– Vi må være forberedt på langt tøffere tider framover. 2023 tror jeg blir et vanskelig år for svært mange bedrifter. Til alt hell ligger vi på Sunnmøre, der kraften er billig. Selv om vi ikke er en spesielt kraftkrevende industri, så er jo det et pluss for oss, la Lunde til.