Gå til sidens hovedinnhold

Eks-toppsjef stanset fusjon

Statoils første sjef, Arve Johnsen, sørget for å spre ryktene om Statoils fusjonssamtaler med Norsk Hydro i sitt nettverk. Håpet var at offentliggjøring ville stanse dem.

Johnsen mente at konkurransen mellom selskapene fører til bedre teknologiutvikling. Da selskapene for to uker siden skjønte at samtalene var i ferd med å bli offentlig kjent, sendte de ut børsmelding om at samtalene ble avsluttet, skriver Aftenposten.

- Feilgrep
- Statoil og Hydro har i dag det operative ansvaret for en vesentlig del av produksjonen på norsk sokkel. Disse to selskapene har konkurrert siden 1972. Dersom en slår disse selskapene sammen, forsvinner konkurransen som har skapt teknologiutvikling på norsk sokkel. Det vil være et alvorlig feilgrep. Hydro og Statoil står for konkurranse om operative kunnskaper, sier Arve Johnsen.

Ryktene om fusjonssamtaler skal ha oppstått i oljemiljøet etter den internasjonale oljekonferansen på Sanderstølen i begynnelsen av februar. Ifølge Aftenposten skal unnvikende svar fra Statoil-folk om hvorfor det ble somlet så mye med å finne en ny konsernsjef, ha satt fart i ryktene om en mulig fusjon mellom Statoil og Hydro.

Mobiliserte
Johnsen bekrefter overfor avisa at han snappet opp rykter om fusjonssamtaler. Han startet så en ringerunde og mobilisere nettverket sitt. Dermed ble Statoils hovedkvarter utover mandag 9. februar oppringte av den ene etter den andre med spørsmål om forhandlingene.

Da ordfører Leif Johan Sevland i Stavanger var på tråden, skal Statoil ha forstått at ryktene med god hjelp hadde tent en politisk gressbrann.

Kilder sier til avisa av samtalene ble avsluttet fordi saken ble kjent, og ikke fordi det var industrielt lite attraktivt.

(NTB)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar