Strømmen koster mer enn noen gang i deler av Norge, og nordmenn bruker også mer strøm enn før. Etter svært lave strømpriser i store deler av 2020, har strømregningen for januar i år fått mange nordmenn til å sette kaffen i vrangstrupen.

Hvordan kan du få ned strømregningen fra de ekstreme nivåene uten at livskvaliteten svekkes betraktelig? Mange lokkes av tilbud om helt gratis strøm, som strømselskapene tilbyr med jevne mellomrom.

Les mer: Våknet opp til tidenes strømsmell: – Ekstremt

Mulig å få gratis strøm i et år

Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver i Huseiernes landsforbund, sier hun vet om flere som nærmest surfer mellom ulike gratistilbud på strøm som en hobby og som ikke har betalt for strøm på et års tid.

– Men det krever svært mye av deg som forbruker. En må være dyktig til å plukke kampanjetilbudene uten noen form for binding, og bytte i rett tid. Man må være godt innsatt i strømmarkedet for å komme godt ut av disse tilbudene, og det er ikke for folk flest, sier Öberg.

Les mer: Kulden gir strømsjokk - prishopp i januar

Det er lett å falle for fristelsen når strømselskapene tilbyr gratis eller halv pris på strøm nå. Öberg anbefaler imidlertid strømkunder på jakt etter en billig avtale på de ulike strømpris-oversiktene på nett om å sjekke hva avtalene koster om noen måneders tid.

– Kampanjer på gratis strøm bør få varsellampene til å lyse. Det er som ellers i livet - hvis noe er for godt til å være sant, er det ofte det. Ingen gir bort noe gratis, og det gjelder også strøm, sier Huseierne-rådgiveren.

Eksperten er sterkt kritisk til noen av strømselskapenes praksis, hvor du med lokkepriser lures inn i kortvarige avtaler, for deretter å flyttes over på dyrere avtaler.

– Folk flest får ikke med seg dette, siden informasjonen gjerne kommer på «min side» eller langt nede i en e-post. Mange forbrukere blir rett og slett lurt inn i avtaler som ikke er prisgunstige på sikt, sier Öberg.

Hun forteller at det bare koster strømselskapene noen få hundrelapper å gi bort gratis strøm på høsten. Når vinteren kommer, når strømprisene er på sitt høyeste, er det færre som deler ut slike tilbud - og strømselskapene kan håve inn.

– De som hoppet på billige avtaler i oktober, betaler nok prisen for det nå, sier Öberg.

Les også: Disse strømfellene må du unngå: - De prøver å lure forbrukerne

Les også: Forbrukerrådet reagerer på strømselskapets forsikring: - Lurer kundene

- Økning i bestillinger

Fredag kan ikke Nettavisen finne noen gratistilbud på strøm, men noen har noe rabatt - som på sett og vis gir gratis strøm.

Norgesenergi har noen steder hatt nettkampanjer med 500 kroner i rabatt på første strømregning. I en tid med høye strømpriser, skulle en kanskje tro at mange ville bytte strømleverandør for å benytte seg av slike tilbud.

Det er imidlertid ikke stor økning hos dem.

- Vi har hatt litt økte bestillinger, men ikke unormalt mye til å være en vintermåned, sier markeds- og kommunikasjonssjef, Geir Arne Gundersen.

Han sier imidlertid at de ser en økning i antall nettbestillinger av strømavtaler, både gjennom egne nettsider og på Forbrukerrådets strømportal strømpris.no.

- Ikke minst ser vi en ganske stor økning av at egne kunder verver andre. Da får både den som verver og den som blir vervet 500 kroner i rabatt, sier han.

- Kundesenteret vårt har også fått flere spørsmål om faktura, som jo er mye høyere i februar, som viser forbruket i januar, i år enn samme måned i fjor, sier han.

Tinde Energi har en kampanje som gir nye kunder halv pris på strømmen i to måneder, men i motsetning til Norgesenergi har Tinde 12 måneders avtaletid.

- Vi har ikke sett en merkbar stor økning i nye kunder som har valgt dette tilbudet i januar. Vi har imidlertid hatt en jevn økning hele vinteren, sier Kenneth Hauge, forretningsutvikler og markedsansvarlig i Tinde Energi.

Triksene for å få ned strømregningen

Selv om nordmenns interesse for strøm som regel eksploderer i takt med strømprisen i vintermånedene, merker eksperten at interessen generelt har blitt høyere i takt med at samfunnet blir stadig mer elektrifisert. Nå ringer folk Öberg om alt fra vindmøller til salg av strøm til utlandet, AMS-målere og elbiler.

– Det er bra at folk engasjerer seg. Nettleien kommer sannsynligvis til å gå over i en ny fase med mer fokus på effekt, og det kan komme til å koste mer for forbrukerne. Jeg håper at 2021 blir året der flere snakker om strøm, strømpris og hvilken fordeling av byrde vi skal ha når samfunnet blir enda mer elektrifisert, sier Öberg.

Lurer du på hva du kan gjøre for å unngå en skyhøy strømregning fremover? Ekspert Linda Ørstavik Öberg har en rekke konkrete tips:

STRØMAVTALE: - Rundt halvparten av strømforbruket vårt går til oppvarming, og da gjelder det å ha en god strømavtale. Historikken tilsier at spotpris er billigst på sikt, men den kan selvsagt by på store variasjoner. Mellom klokken 8 og 9 fredag, kostet strømmen for eksempel 321 øre per kwt med spotpris. Men jevnt over er spotpris den billigste avtalen. Se på bindingstiden, påslaget og den faste månedsprisen, samt fakturagebyr som gjerne ligger på mellom 39 og 79 kroner i måneden.

Les også: Slik fikk Lise (33) varmepumpa mer kostnadseffektiv

BRUK STRØM NÅR DET ER BILLIG: - Bruk strøm når strømprisen er lavest. Alle har selvfølgelig ikke mulighet til å slutte å lage middag klokken 16. Men må du lade elbilen, sette på vaskemaskinen og lage middag samtidig? Spot-grafen viser at strømprisene er høyest rundt frokost og middagstider. Da kan det være lurt å heller sette på vaskemaskinen klokken 18 i stedet. Noen har også systemer som gjør at for eksempel elbilen kun lader når strømmen er billig. Men for folk flest kan det være greit å være litt bevisst på at man ikke bruker for mye strøm samtidig i de dyreste timene.

INNETEMPERATUR: - Når oppvarming står for halvparten av strømregningen, er det lurt å ta en ekstra titt på hvordan du varmer opp hjemmet ditt. Har du mulighet til å redusere innetemperaturen litt? For hver grad du reduserer temperaturen med, sparer du rundt 5 prosent av kostnadene til oppvarming.

- Folk er vant til å ha det varmt hjemme. Jeg sier ikke at du skal gå med flis og raggsokker hjemme. Men noen er vant til å gå med t-skjorte og kortbukse hele året. 19 til 23 grader inne er vanlig, men det bør ikke være nødvendig med 27 grader inne.

Les mer: Ber folk om å ikke lade om morgenen etter skyhøye strømpriser - men har elbilen skylden?