Før helgen hadde USA den største bankkollapsen i USA siden finanskrisen. Kriserammede Silicon Valley Bank (SVB) ble stengt av myndighetene fredag. Søndag grep myndighetene inn og tok kontroll over Signature Bank i New York
Dette mener Dane Cekov, senior makro- og valutastrateg i Nordea, viser at myndighetene er på banen og er klar over problemet:
Jeg tror de har lært av finanskrisen, og at dette ikke blir likt som i 2008. De amerikanske myndighetene har forstått at det å la store banker gå under ikke er bra for økonomien, denne gangen ser vi at de er mer proaktive enn under finanskrisen.
Cekov trekker fram at myndighetene har kommet med flere tiltak for å forhindre at man får de samme utslagene som etter Lehman-konkursen.
Amerikanske myndigheter kunngjorde natt til mandag i norsk tid at alle kunder av SVB får tilgang til midlene sine.

Investor med advarsel: – Må veie risikoen for økonomisk kollaps
Svak krone
Når det gjelder kronekursen sier Cekov at kronekursen er like svak som den var forrige uke.
– Man kan lure på om den ikke burde være svakere. Den dårlige nyheten er at det er stor usikkerhet.
Ettersom renteforventningene i utlandet har falt mer enn her hjemme peker det i retning av høyere rentedifferansen i Norge som har vært positive nyheter for kronekursen.
– Så det går opp i opp. Kronekursen er like svak, men ikke svakere.
Cekov mener dermed at om turbulensen i banksektoren i USA er av den kortsiktige sorten, så vil renteforventningene øke mer i utlandet. Det vil igjen føre til at krona vil være under press.
– Da vil kronekursen fortsette å være presset av det som skjer rundt oss, og da har vi fortsatt svak kronekurs inn mot sommeren.
Cekov sier at den svake kronekursen vil gjøre utenlandsferien mellom ti og 15 prosent dyrere sammenlignet med fjoråret.
– Det er gitt at kronekursen holder seg så svak som den er nå inn mot sommeren, slik vi tror den vil gjøre. På toppen av det kommer prisveksten på utenlandske varer og tjenester, som har vært høyere i flere populære ferieland sammenlignet med Norge. Det kan derfor være at mange velger bort å reise til utlandet i år og ferierer heller i Norge, forklarer han.

Full krone-kollaps: – En må lure på om det er noe grunnleggende feil
Lavere rentetopp i Norge
Cekov forklarer videre at bank-turbulensen nå har ført til at markedet venter en lavere rentetopp i USA og mange andre land. Det inkluderer også Norge.
Markedet tror nå at rentetoppen vil havne på fem prosent, ned fra 5,75 prosent. Det betyr at tre rentehevinger er visket ut etter Silicon Valley-turbulensen.
– Flere banker som Goldman Sachs tror Den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve, Fed), vil ta en pause i neste uke. Nordea og Cekov tror at bankturbulensen vil forbli av den korte sorten.
– Det underliggende problemet er at inflasjonen er altfor høy. Det løser man ikke ved å bremse rentehevingene.

Kroneraset: Toppøkonom advarer nordmenn
Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika sier også at markedet tror på færre renteøkninger og en lavere rentetopp i Norge etter at amerikanske Silicon Valley Bank kollapset.
Andreassen er ikke bekymret for at norske banker vil havne i trøbbel og gå over ende i kjølvannet av kollapsen i SVB, men han sier forventningene til renteøkninger har kollapset.
– Nå priser vi inn at renten settes opp til 3 prosent i mars og så stopper, før den settes ned neste vår, sier Andreassen til NTB. Det innebærer en boliglånsrente på rundt 4 prosent, sier han.
– For en uke siden var forventningene at styringsrenten bare skulle opp, opp, opp, sier han og legger til at noen prognoser pekte på en rentetopp på opptil 4 prosent.
Biden: – Ledelsen vil få sparken
USAs president Joe Biden kommenterte mandag banksituasjonen i USA.
– Små bedrifter over hele landet som har hatt kontoer hos disse kan puste lettet ut og vite at de kan betale regninger og de ansatte, sa Biden.
Presidenten sa videre at alle kunder som har hatt kontoer kan være sikre på at de er beskyttet, og at de har tilgang til pengene fra og med i dag.
– Ingen tap vil bæres av skattebetalerne, sier han, og legger til:
– Ledelsen i disse bankene vil få sparken. Om bankene tas kontroll over av FDIC bør ikke de som jobber i banken jobbe der mer.
FDIC er et amerikansk føderalt sikringsfond.
Store problemer
Det var finansmyndighetene i California som tok beslutningen om å stenge SVB.
De siste dagene har det vært klart at banken hadde store problemer. Morselskapet SVB Financial Group falt fredag nesten 70 prosent i førhandelen på Nasdaq-børsen før handelen med aksjene ble stanset.
Silicon Valley Bank har spesialisert seg på såkalt risikokapital og er ifølge AP den 16. største banken i USA.

Uroen sprer seg etter bankkollaps i USA
Stigende renter
Bakgrunnen for problemene til Silicon Valley Bank er renteoppgangen i kjølvannet av pandemien.
Banken har bidratt til å finansiere oppstartsselskaper i tek-sektoren, som har blitt mindre attraktive etter hvert som rentene har steget.
Ifølge Dagens Næringsliv har samme type selskaper satt penger inn hos Silicon Valley Bank, som blant annet investerte midlene i amerikanske statsobligasjoner. Disse har falt i verdi i takt med renteoppgangen.
Bankens utfordringer eskalerte da innskytere begynte å ta ut midlene sine og utløste et såkalt «bank run».
Ifølge nyhetsbyrået AFP er investorer bekymret for at også andre banker kan få problemer som følge av de stigende rentene.