Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight tror riktig nok at kraftprisene mest sannsynlig vil ligge noe lavere enn det vi ser i Sør-Norge nå. Gjennomsnittlig døgnpris har vært på det meste vært nesten 4 kroner for 1 kilowattime (kWh).

- Men mellom 2 og 3 kroner kWh må man nok regne med i Sør-Norge, mens Nord-Norge fort kan klare seg på et nivå rundt 50 øre per kWh sier Lilleholt til Nettavisen Økonomi.

- Likevel er prisene nå på et ekstraordinært høyt nivå. Med utsikter til veldig lave temperaturer er også prisforventningene til julaften og de andre dagene i julehøytiden svært høye, er den dystre meldingen.

En kilowattime er ikke det samme som en klokketime. Hvor lang tid du bruker på å forbruke en 1 kWh, kommer an på hvor mye strøm du bruker.

Les også: Nye sjokkpriser på strøm tirsdag - opp 26 prosent fra rekorden mandag

10-12 kuldegrader

Hvis vi ser på værmeldingene hos yr.no, er det spådd betydelig kaldere vær fremover. Temperaturen om natten på julaften på Blindern kan falle til under -10, og det er spådd kaldt vær helt frem til 30. desember. Det taler isolert sett for høye strømpriser.

I Bergen kan det bli syv kuldegrader 1. juledag, i Trondheim ned mot 10 kalde i flere av dagene fremover. Innbyggerne i Kristiansand må belage seg på kuldegrader hele døgnet fra og med julaften til og med 29. desember.

Kaldere vær betyr høyere strømforbruk, og en storby som Berlin vil ifølge yr.no også oppleve flere kuldegrader fra og med 1. juledag. Lave temperaturer på kontinentet er dårlig nytt for norske husstander.

- Hva med ettermiddagen på julaften, er strømforbruket ekstra høyt da?

- Jeg vet et timen rundt julemiddagen og når alt lys slås på når det blir mørkt, ofte har en ekstra høy forbrukstopp i de norske hjem denne dagen.

Les også: Raser mot regjeringen: - Vi har gitt det fra oss

Lavere forbruk

- Men når det gjelder julaften, er det helt klart at forbruket på en slik dag er lavere enn andre hverdager. Det skyldes spesielt at mye næringsliv og også industri, eksempel papirfabrikken til Norske Skog, stenges ned eller har redusert aktivitet, svarer Lilleholt.

Wattsight regner derfor med et redusert forbruk på rundt 5 prosent sammenliknet med en normal hverdag.

Gjennomsnittlige kraftpriser har variert voldsomt de seneste dagene. 21. desember var døgnprisen i Oslo, Kristiansand og Bergen på over 3,90 kroner kWh, ifølge tall fra kraftbørsen Nord Pool. Anslaget for 22. desember er ca. 2,60 kroner, mens prisen søndag 19. desember var nede i ca. 1,50 kroner.

I Tromsø snakker vi om helt andre nivåer, her har kilowattprisen den seneste uken variert mellom 20 øre og 62 øre.