Gå til sidens hovedinnhold

Ekspert med skarp kritikk av Pizzabakeren: – Fremstår som «mafiavirksomhet»

Merkevareekspert Tor W. Andreassen slakter måten Pizzabakeren Sverige fremstår etter en franchisedrivekonflikt. Han sier «det virker utrolig uprofesjonelt».

Nettavisen har tidligere fortalt om norske Thomas Bekkelund som i slutten av juni ble avskiltet som Pizzabakeren-franchisedriver i den svenske byen Jönköping.

Bekkelund hadde drevet restauranten i under et år, da det i løpet av våren oppstod en uoverensstemmelse med den svenske grenen av Pizzabakeren sentralt.

Han sa til Nettavisen at han flere ganger hadde forsøkt å ta opp med ledelsen hvordan kontrakten de hadde inngått hadde blitt fulgt, der Bekkelund da mente Pizzabakeren ikke hadde innfridd på sin side av avtalen.

Ble avskiltet og politiet ble tilkalt

Han hyret også en advokat til å gå gjennom avtalen. Det hele endte med at styreleder og daglig leder i Pizzabakeren i Sverige sentralt – troppet opp i restauranten hans en onsdag morgen i slutten av juni.

Der mener Bekkelund at han ble utsatt for trusler da han ikke gikk med på diskutere kontraktsforholdet dem imellom uten en advokat til stede.

Politiet ble så tilkalt og Pizzabakeren-sjefene dro fra stedet. Senere på dagen var tilgangen til kassa- og bestillingssystemer kuttet og de ble nødt til å stenge. Dagen etter hadde noen også fjernet Pizzabakeren-skiltene fra restauranten.

Hans Erik Lewin i Pizzabakeren Invest Sverige har en annen oppfatning av hvordan det dårlige forholdet til Bekkelund oppstod. Tilsvaret kan du lese nederst i denne saken: Thomas ble avskiltet av Pizzabakeren i Sverige: – Det er helt jævlig, vi har jobbet så hardt.

– Fremstår som «mafiavirksomhet»

Tor W. Andreassen er professor ved norsk handelshøyskole (NHH), der han foreleser om strategi og ledelse. Han har også vært professor i markedsføring.

Han mener Pizzabakeren i denne saken «fremstår som en grådig franchisegiver overfor en svak franchisetaker».

– Det fremstår som at Pizzabakeren er en dårlig samarbeidspartner, og at franchisedriver har gått inn med et ønske om å samarbeide og drive lønnsomt for begge parter, sier han og fortsetter:

– Når konflikten mellom partene blir slik at franchisegiver fremstår på en måte der de opptrer nærmest som en «mafiavirksomhet» – gir man inntrykk av at du er en grådig franchisegiver.

Andreassen opplever saken slik at man å være franchisetaker i slike situasjoner kan være forbundet med risiko.

– Hele logikken bak franchisedrift er å finne mennesker som er vil ta risiko, mennesker som er lykkesøkende og ser etter en åpning. Personer som er ute etter å starte et nytt liv og få vind i seilene raskt, er ofte mer villige til å ta kommersiell risiko, forklarer Andreassen.

Professoren mener det er klart at når du legger 200.000 på bordet «upfront» og går med på nedbetale 200.000 til over 24 måneder, så er betingelsene veldig harde.

– En franchisedriver kan gjøre det fordi de har et produkt som treffer disse «lykkesøkende» personene. Om det er urimelig eller ikke skal jeg ikke si noe om, men det er klassisk. Man må være klar over at investeringen går tapt så fort du går ut av kontrakten, sier han.

Les også: Full ordkrig i Pizzabakeren-sak: – Han løy om sin bakgrunn

– Utrolig uprofesjonelt

Andreassen understreker at han ikke kjenner detaljene rundt konflikten mellom Pizzabakeren Invest Sverige og franchisetaker i denne saken.

– Jeg kjenner ikke til kontraktsforholdene i denne saken, men utfra det jeg leser ser det ut til at franchisedriver har opptrådt i beste mening, men likevel bidratt til grums i relasjonene og dermed skapt irritasjon hos franchisegiver, sier han.

Han påpeker at det er to hovedpoenger i denne saken: det kontraktuelle og signalet en slik sak sender ut.

– Det virker utrolig uprofesjonelt. Pizzabakeren burde støtte opp om sine franchisetakere, så dette ser utrolig klossete ut. Det er ikke bare en ripe i lakken, men en bulk i skjermen, sier Andreassen.

Markedsførings- og ledelse-eksperten sier det er franchisegivers oppgave å sørge for gode vilkår for driver.

– Vanligvis er det jo slik at man som franchisegiver stiller opp med et etablert merkenavn, bidrar med kampanjer og systemer som feks betalingsløsninger. Her virker det som det ikke har fungert godt.

På et generelt grunnlag mener Andreassen at Pizzabakeren fra utsiden, etterlater et inntrykk av å være profesjonelle og suksessfulle.

– Jeg tror de har et godt konsept i bunn. Utad virker det som at de har funnet en greie som fungerer og de restaurantene jeg har sett i Norge virker det som driver bra, avslutter han med.

Les også: Stein Erik Hagen kjøper pizzakjede

Kjenner oss ikke igjen

Styreleder i Pizzabakeren Invest Sverige, Hans Erik Lewin sier til Nettavisen at han ikke kjenner seg igjen i uttalelsen fra Andreassen i det hele tatt.

– Franchisetagerens lønnsomhet kommer alltid først. Det er hele ideen med franchise. Vi støtter selvfølgelig våre franchisetagere med sentrale gunstige kjøpsavtaler, markedsføring og felles gunstige løsninger for IT / kontanter osv, sier Lewin til Nettavisen.

Han sier videre at deres franchiseenheter utover dette tilfellet er svært fornøyd.

– Vi har svært fornøyde svenske franchisetakere som driver lønnsomme enheter. I tilfellet Jönköping har vi mislyktes ved rekrutteringen av franchisetaker til den enheten. Bekkelund løy om sin bakgrunn, økonomi og mer, og vi kjøpte dessverre løgnene hans. Det er helt opp til oss at vi mislyktes i kontrollen over hans bakgrunn og dermed rekrutteringen, sier Lewin.

Les også: Rema 1000-sjefen går på dagen

Lewin mener de ikke har opptrådt uprofesjonelt i denne saken og at alvorlige avtalebrudd lå til grunn.

– Vi har, i samråd med våre advokater, sagt opp franchiseavtalen for Bekkelund på grunn av vesentlig og alvorlig avtalebrudd med umiddelbar virkning og har full dekning for dette i avtalen, avslutter Pizzabakeren Sverige-sjefen med.

Nettavisen har ikke lykkes med å få en kommentar fra Pizzabakeren i Norge i denne saken.

Benekter bakgrunnsløgn

Thomas Bekkelund er ikke enig i at han «løy om sin bakgrunn, økonomi og mer», slik Hans Erik Lewin påstår.

– Jeg blir ikke overrasket av noe fra den kanten. Min bakgrunn var aldri en del av samtalene. Hva jeg skal ha løyet om blir derfor vanskelig å svare på. Dette med min bakgrunn, som de kaller det, kom frem først etter at jeg stilte spørsmål om betingelsene i kontrakten, sier Bekkelund og fortsetter:

– Jeg har ingenting å skjule i min bakgrunn, som skulle være til hinder for rekruttering av meg, eller ha relevans til saken her i Sverige.

Flere detaljer og et mer utdypende svar på hvordan Bekkelund beskriver sin bakgrunn – og hvorfor han mener den er uproblematisk kan du lese her.