SANDNES (Nettavisen Økonomi:) Knapt seks uker har gått siden kommune- og fylkestingsvalget, og diskusjonene i etterkant har blant annet vært preget av olje, klima og selvransakelse. Arbeiderpartiet har varslet at klima blir partiets viktigste sak fram mot valget i 2021, mens flere Høyre-profiler har åpnet for ny oljedebatt i partiet.

Statsviter Svein Erik Tuastad ved UiS har fulgt den politiske debatten lenge, og sier klimadebatten var fraværende før stortingsvalget i 2017 sammenliknet med forventningene, og mener politikerne og mediene ikke prioriterte problemstillingen. Nå mener Tuastad å se et skifte i den norske offentlige samtalen.

- Det som har skjedd de siste årene er bemerkelsesverdig. Debatten har lenge foregått på oljeindustriens banehalvdel, men nå har spillet flyttet seg over på miljøvernernes banehalvdel. Olje- og klimadebatten handler om to helt ulike interesser i et nullsumspill. Vi kan ikke få i både pose og sekk, sier statsviteren.

Les mer: IMF foreslår ekstrem CO2-avgift: Vil sende bensin- og strømregningen til himmels

Ap og Høyre vil bli grønnere

Tuastad tegner et bilde av en spenning som ligger i alle partier hva gjelder tempo og strategi for utfasingen av norsk oljeindustri. Han mener Frp står nærmest oljeindustrien og har fulgt en unnvikelsesstrategi, mens Høyre og Ap har vært vage i sin tilnærming til oljepolitikken i et klimaperspektiv.

- Senest i vår kjørte Høyre-politikere Arbeiderpartiet knallhardt for å ha stemt ned konsekvensutredning av LoVeSe. Nå holder de godt kjeft. Bare i løpet av valgkampen har stemningen endret seg, og både Høyre og Ap virker å se på ulike måter å bli grønnere på, sier statsviter Tuastad.

Les mer: - Ap på Vestlandet har kapitulert, sier Høyre-politiker.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes understreker til Nettavisen Økonomi at uenighet finnes i alle partier - også hans eget. Moxnes sier imidlertid at Rødts vedtak om å trappe ned olje- og gassproduksjonen ligger fast, og peker på klimamålene:

- Vi må halvere utslippene innen 2030 og bli karbonnøytrale i 2050. Nå ser det ut til at også også Arbeiderpartiet går i en retning der de skjønner at vi ikke kan fortsette å koke kloden. Men de virker foreløpig ikke villige til å ta i bruk hele verktøykassen for å bygge ny industri, noe som var suksessoppskriften etter krigen, sier Moxnes, og fortsetter:

- Olje- og klimadebatten har blitt til en skyttergravskrig, og det kommer vi ingen vei med.

Rødt i Stavangers hjemvendte sønn Mímir Kristjánsson var før valget ute i Klassekampen og Stavanger Aftenbladet og meldte at han ville utfordre partiets oljepolitikk. Kristjánsson mener olje- og klimapolitikken først og fremst bør handle om å kutte utslipp.

- Rødt kan ikke vedta at det finnes mer olje enn det finnes, og vi ser at produksjonstoppen på norsk sokkel er nådd. Vi mener det beste vil være å investere tungt i ny industri. Jeg tror klimadebatten er en kulturkrig mellom interesser som deler samme mål, nemlig at Norge fortsatt skal være et industrialisert land. Men vi må kutte utslippene våre, og da hjelper det ikke å krangle om oljeskam. Her mener vi at Rødt spiller rollen som best forener miljøbevegelsen og har troverdighet inn i fagbevegelsen, sier Kristjánsson.

Mener Rødt har et problem

Statsviter Tuastad mener bevegelsene som skjer i Arbeiderpartiet kommer til å endre partiet, og at mobiliseringen rundt Industripartiet er et svar på dette. Han mener Rødts politikk heller ikke svarer på dragkampen mellom industrien og miljøbevegelsen.

- Rødt har et problem fordi industriarbeiderne, arbeiderklassen og fagforeningene frykter et altfor brått grønt skifte og er redd for industrinedleggelse. Sånn har det alltid vært. Det er en spenning mellom å være både talsperson for industrien og samtidig være en del av det grønne skiftet. Det er smertelig for Rødt også, og ikke noe lett budskap å selge inn til de som kommer med helikopter fra Nordsjøen, sier Tuastad.

Rødt-leder Moxnes mener imidlertid at det fint går an å både være miljøparti og industriparti, og peker på at Rødt stadig blir mer populære blant LO-medlemmene. Selv om Ap er klart mest populær blant medlemmene med 33 prosent oppslutning, faller partiet 9 prosentpoeng på målingen fra Opinion. Rødt går derimot 3 prosentpoeng fram, og er fjerde største parti blant LO-medlemmene sammen med Høyre.

- De som skal bygge de nye næringene er ikke gründere som plutselig dukker opp i morgen med en ny app. De store løftene gjennom de neste 100 årene kommer til å skje på verftene og i leverandørindustrien. De som bygger morgendagens havvind-installasjoner er de som bygger oljeplattformene nå. Da må vi få dem med på laget, og vi må ha kapital og trygge rammebetingelser, sier Moxnes.

Les mer: Venstre må fornye partiledelsen for å komme ut av skyggene og på offensiven

Les også: Knuser forventningene: Kraftig vekst i fornybar energi fremover