Bitcoin-kursen steg mandag med hele 20 prosent til rekordnivået 47.895 dollar (se grafen under) etter det ble kjent at Tesla har investert 1,5 milliarder dollar i kryptovalutaen. Elbilprodusenten planlegger å godta Bitcoin i oppgjør fra sine kunder.
– Først og fremst signaliserer dette betydelig likviditet i markedet. Et så stort enkeltoppkjøp har riktig nok foregått over tid uten sjokkbølger i markedet, men det vitner om et mye mer likvid og modent marked, sier Torbjørn Bull Jenssen i Arcane Crypto til Nettavisen om Teslas inntog i Bitcoin.
Arcane Crypto utvikler og investerer i prosjekter som Bitcoin og andre digitale objekter. Jenssen er ekspert på Bitcoin og blokk-kjedeteknologi med blant annet en masteroppgave om Bitcoin.
Les også: Elon Musk gjorde én endring: Da eksploderte bitcoin-kursen
Bjellesau
– Hvor viktig for Bitcoin er Tesla om en stor investor?
– Sannsynligvis vil de fungere som bjellesau i det korte bildet, men viktigere og mer fundamentalt er effekten det vil ha på profesjonelle investorer og selskaper, svarer Jenssen.
Men Teslas inntog til tross, det er ingen vei utenom rykk og napp i Bitcoin-markedet. Fall på 20–40 prosent er ikke usannsynlig.
Men Jenssen sier at etter all sannsynlighet går det mot en kraftig prisoppgang det neste året. Flere eksperter mener at Bitcoin for tiden har det beste forholdet mellom avkastning og risiko.
Tigangeren
– Jeg deler det synet basert på det jeg vet. Det er veldig få andre aktiva som følger adopsjonskurven til Bitcoin, og det er ikke usannsynlig at kursen tidobler seg i løpet av noen år og når 400.000 dollar sier Jenssen.
En tidobling er på linje med den spådommen Bjørn Inge Pettersen i Aksjeanalyser kom med i oktober.
Og adopsjonskurve, med andre ord befinner Bitcoin seg fortsatt i et nokså umodent marked, som tas i bruk av stadig flere aktører. Jenssen sier at med Tesla som et fanebærende selskap, kan det være med å stake ut kursen for den videre reisen.
Bitcoin-kursen svinger til dels voldsomt i verdi. I det elleville året 2017 steg Bitcoin-kursen med vanvittige 1376 prosent til 13.674 dollar, for så å falle med 80 prosent til godt under 4000 dollar ett år senere.
Les også: Enormt bitcoin-fall: Investorlegende kommer med kraftig advarsel
Eufori
Jenssen minner om toppen i 2017 og hvor euforisk markedet var da, ut fra troen på at dette varer evig. Euforien er aldri varig i noen deler av finansmarkedet.
– Men Bitcoin har i løpet av sine tolv år vært på en adopsjonskurve, slik at svingningene har vært mer oppover enn nedover. Selv om kursen nå er på sitt høyeste nivå noensinne, går det an å fortsette på kurven og at snøballen blir større og større, sier Jenssen.
Aksjeanalytikere opererer som regel med et kursmål for en aksje, eksempelvis at aksjen kan stige til 100 kroner innen tolv måneder. Jenssen sier at for de som handler Bitcoin i det kortere bildet, er det fåfengt med et klart kursmål.
– Investorene bør i stedet følge med på graden av eufori i markedet og i derivatmarkedet, hvor mye av investeringene her som er belånte. Når det blir for mange overskrifter om personer som solgte boligen, hytta osv. og investerte alt i Bitcoin, nærmer vi oss en topp. Men jeg mener vi er langt under denne euforien i dag.
Les også: Kryptovaluta eksploderte – og det kan bare være starten
Ingen Gamestop
Og til tross for store svingninger, avviser Jenssen at Bitcoin-markedet kan sammenliknes med det som skjer i videospillselskapet Gamestop, som har preg av elleville spekulasjoner.
– Bitcoin-kjøpet til Tesla er for stort til kun å være «pump and dump». Kritikere reagerer på størrelsen på Tesla-kjøpet, men jeg ser det mer som en langsiktig strategi. Det er en vanvittig anerkjennelse av modningen av Bitcoin som en aktivaklasse.
– For tolv år siden da dette startet, var det kun et dokument åtte sider, som ble delt på en e-postside for nerder. I fjor kastet de mest anerkjente investorene på Wall Street, seg inn, og Tesla baner nå veien videre, sier Jenssen om utviklingen.
Aksjeanalytikere prøver også regne på de underliggende verdiene i et selskap for å se hvilke aksjekurser som kan forsvares. Jenssen sier det absolutt går an å regne på noe liknende for Bitcoin, men ikke ut fra modellene man bruker for aksjer og rentebærende papirer.
Gull
– Vi må heller sammenlikne Bitcoin med prisingen av gull. Det er en gitt mengde av Bitcoin der man må gjøre antakelser over hvor store beholdninger store aktører vil sitte med: Hvor mange prosent av formuesforvaltningen vil de ha i Bitcoin, er det eksempelvis 1 prosent?
– Da består markedet av så og så mange billiarder dollar, der hver enhet er verdt så mye. Bitcoin kan ikke som aksjer verdsettes ut fra en forventet kontantstrøm, derimot er Bitcoin ekstremt attraktivt som sikkerhet for andre verdipapirer, utdyper Jenssen.
Jenssen sier du alltid kan belåne andre verdipapirer med sikkerhet i bitcoin.
– Når Tesla har sikret seg en stor beholdning, kan frigi de deler av den som kontanter med øyeblikkelig virkning.
Taper kjøpekraft
I dagens nullrentemarked taper du og andre investorer på å plassere penger i rentemarkedet. Rentene er på langt nær høye nok til å dekke inflasjonen og formuesskatten. Du taper kjøpekraft.
Jenssen sier den manglende avkastningen har akselerert etter at sentralbankene i fjor vår begynte å trykke penger etter at koronakrisen brøt ut.
Bitcoin er en måte å seg mot tap av kjøpekraft, på linje med boliger og aksjer. Her har det vært en såkalt realprisoppgang, det vil si at verdiene har steget mer enn det konsumprisene har steget med.
Kryptovalutaen egner seg også godt for risikospredning. Investorer som vil spre risikoen i porteføljen, leter etter investeringer som varierer (korrelerer) lite med hverandre, for å dempe kurssvingningene. I så måte er Bitcoin særdeles velegnet.
– Ja, Bitcoin er over tid helt ukorrelert med andre aktiva, den har sine egne prisdrivere i en lengre tidshorisont. Men i kortere tidsintervaller påvirkes kursen av store hendelser, som da alle finansmarkedene kræsjet for et snaut år siden. Da er det høy korrelasjon med aksjemarkedet, forklarer Jenssen.
Les også: Bitcoin-verdien eksploderer – bryter ny barriere
Knapphet
Som for andre investeringsobjekter påvirkes kursutviklingen for Bitcoin av tilbud og etterspørsel, men det er ifølge Jenssen ingen enkeltfaktorer som påvirker Bitcoin-kursen direkte.
– Det er mange faktorer som indirekte påvirker etterspørselen, som pengetrykkingen til sentralbankene. Men Bitcoin er i motsetning til vanlige penger et knapphetsgode som ikke kan inflateres. Jeg tror det som vil drive kursen neste årene, er at Bitcoin kan knyttes opp mot betalinger nominert i vanlige valutaer.
– Det vil ikke være direkte prisdrivende, men den typen bruk gjør at flere aktører og bedrifter blir kjent med handelsplassen som en del av sine operasjoner, spår Jenssen.