– Det ser veldig mye ut, fordi du får ofte et høyere beløp enn du bruker å få i vanlig lønn hver måned. Men pengene forsvinner ofte fort hvis du ikke har en plan, sier Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Storebrand, til Nettavisen.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, påpeker at mange gjerne får både skattepenger og feriepenger på cirka samme tidspunkt.

– Juni er jo en festmåned på mange måter, sier han.

Hvert år kan nordmenn ta ut opptil fem uker ferie, eller seks uker om du har passert 60 år, og ferien dekkes av feriepengene du har tjent opp året før. Hvor mye du får utbetalt, avhenger av hvor mye du tjente i fjor.

«Feriepengene skal være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Arbeidstakere over 60 år har rett på minimum 12,5 prosent. Tariffavtale gir normalt rett til 12 prosent», skriver Arbeidstilsynet.

Feriepengene skal i utgangspunktet utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien, og det er mest vanlig å få utbetalt pengene i en bestemt måned - for eksempel juni.

Du bør passe på så du ikke går i disse fem «feriepengefellene».

1. Du blir for overivrig

– Ikke bruk opp alt med en gang fordi du føler du fortjener å unne deg noe, sier Tvetenstrand.

Hun sier at mange opplever å ha tom konto før ny lønning kommer, og det er det spesielt viktig å være bevisst på når feriepengene kommer inn og du plutselig har mer enn vanlig å rutte med.

Det er imidlertid ikke alle som nødvendigvis får mer penger utbetalt enn de har i lønn hver måned, da feriepengegrunnlaget som nevnt blir beregnet ut fra hvor mye du tjente i fjor. Startet du å jobbe fulltid først i siste halvdel av 2021, vil du for eksempel ikke ha full feriepengeopptjening.

Tvetenstrand råder uansett alle til å være bevisste på hvor mye penger man kan sette av til å unne seg noe fint når feriepengene kommer inn.

2. Du har ikke en plan

Både Tvetenstrand og Gundersen understreker hvor viktig det er å ha en plan for hvordan du skal bruke feriepengene.

– Det viktigste man gjør er ha en plan før pengene før de kommer inn på konto for å unngå at de forsvinner i sluket. Mange tenker kanskje «jeg skal bare ha det og det», og så blir alle småbeløpene plutselig et stort beløp til slutt, sier hun.

En ting er å ha en plan for hva du skal bruke penger på i ferien, men Gundersen trekker fram at det også er viktig å ikke glemme å sette av penger til vanlige utgifter.

– Ikke svi av hele ferielønna på ferie, og glemme faste utgifter. Du må sette av penger til det også, sier han.

3. Du betaler ikke ned gjelden først

Den tredje fellen du bør unngå å falle i når feriepengene plutselig står på konto, er å ikke betale ned gjelden din før du begynner å kjøpe ting du ønsker deg eller bestiller en ferietur.

– Hvis du allerede har bestilt årets ferietur, og har betalt med kredittkortet, bør du forte deg å betale ned denne gjelden når feriepengene kommer på konto. Eller bruke feriepengene på å betale andre regninger du har liggende, råder Tvetenstrand.

Også Gundersen påpeker hvor viktig det er å betale ned kredittkortgjelden, da kredittkort gjerne har renter på 15-20 prosent eller mer. Han trekker samtidig fram annen gjeld, som du heller ikke bør glemme at skal betales.

– Har du fått skattesmell, bør du ta høyde for at du skal betale inn skattepengene du skylder - før du bruker feriepengene på ferie, sier han.

Les også: Kuttes bostøtten, risikerer Anne (31) å havne på gata: – Jeg er livredd

4. Du glemmer økte utgifter til høsten

Når feriepengene kommer inn, sola skinner inn vinduet, og du kjenner at temperaturen stiger, er det lett å glemme at den mørke, kalde og dyre høsten og vinteren kommer fortere enn du tror.

– Dette er ikke høsten du ønsker å starte blankt, så du bør unngå å tømme kontoen helt i ferien, advarer Tvetenstrand.

Alt har blitt dyrere i det siste, og dyrere skal det trolig bli. Matvareprisene vil trolig øke kraftig fra 1. juli, samtidig som det er ventet at boliglånsrentene skal øke ytterligere, og strømprisene har vært rekordhøye i vinter. NVE har også advart mot at det kan bli enda høyere strømkostnader.

– Du bør sjekke hvor mye du kan vente å måtte betale på boliglånet til høsten, og hvilke andre utgifter du kommer til å få, sier Tvetenstrand.

Hun anbefaler derfor at du setter opp et budsjett med hvor mye penger du trenger til høsten. Hvis du ser at det kan bli tøft og stramt, råder hun deg til å heller planlegge for en rimeligere ferie og sett av noe av feriepengene til bufferkontoen din.

– Bufferkontoen kommer til å være kjærkommen den høsten og vinteren vi går inn i etter sommeren. Spesielt om du går i null hver måned nå, sier hun.

5. Du bestiller reise uten å sjekke reisekravene

En femte felle du bør unngå å falle i når feriepengene kommer på konto, er å bestille ferie før du har sjekket passet ditt og reisekravene i landet du tenker å reise til.

– Hvis du har lyst til å snu deg rundt og bestille tur med en gang, sjekk passet ditt om det har gått ut eller ikke. Det ville vært bortkastet penger å bestille reise om du ikke rekker å få nytt pass, sier Tvetenstrand.

Hun trekker samtidig fram at noen land fortsatt krever koronatest, og det er verdt å sjekke ut dette også.

– Få tenker på korona nå, men du bør sjekke hva som gjelder i landet du skal til. Krever de koronatest for at du skal reise inn, bør du sjekke om forsikringsselskapet ditt dekker tapet du vil få om du får korona like før avreise og ikke kan dra, sier hun.

– Sjekk reisekravene før du bestiller tur. Noen steder krever man at passet er gyldig i seks måneder etter hjemreisen, påpeker hun.

Les også: Advarsel fra politiet: Det kan ta ti uker å få nytt pass

Flere vil låne penger til ferie

En analyse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Sparebank 1 i perioden 5. til 10. mai, viser at nordmenn vil bruke i snitt 18.282 kroner på årets sommerferie. Det er en økning på 28 prosent - eller 4050 kroner - fra i fjor.

– Det er det høyeste vi har målt siden 2017, sier Gundersen.

Undersøkelsen viser samtidig at noen har planlagt å låne penger for å reise på ferie. På spørsmålet «Må du låne penger eller bruke kredittkort e.l. for å få råd til sommerferie?», svarte 1 prosent at de må det og 5 prosent svarte at de kanskje må låne eller ta ferien på kreditt, blant de som bruker penger på ferie.

6 prosent eller 246.000 nordmenn vil dermed kanskje eller helt sikkert ta ferie for lånte penger sommeren 2022, trekker Gundersen fram.

– En kvart million nordmenn skal låne penger for å dra på ferie. Det er trist at en kostbar ferie er så viktig at man er villig til å sette seg i gjeld, kortsiktig gjeld med høy rente, sier han.

– Det er bedre å senke ferieambisjonene og heller spare til en fet og fin ferie til neste sommer, sier Gundersen.

Les også: Rema gjør store endringer i Æ-appen

Penger man har til overs

Har du satt av penger til årets ferietur - om du skal på ferie - og føler du har godt med penger ellers, kan det være lurt å spare noe.

– Hvis man har penger til overs for å spare, hva skal man bruke dem til?

– Det er viktig å tenke på tenke på når du tenker å bruke pengene. Har du langsiktig sparemål, bør du sette pengene i fond. Historisk sett har man fått bedre avkastning ved å spare i fond enn det du får i renter av å spare på sparekonto, sier Tvetenstrand.

Er du ung, og har mulighet til å sette av noen penger til sparing i sommer, anbefaler hun at du setter pengene på BSU - og dermed sparer til bolig.

– Da får du jo også skattefradrag, sier hun.