Skal du sikre deg vinterhytte til neste påske, kan våren være en god kjøpsmulighet. Men vil du bo i nærheten av de populære skianleggene, må du punge ut.
Daglig leder Ingrid Bungum ved DNB Eiendom Lillehammer sier at i Innlandet må man skille mellom alpindestinasjonene Hafjell og Kvitfjell og hytteområder som Skeikampen og Sjusjøen.
De to sistnevnte områdene har veldig godt utbygde skiløyper, gode servicetilbud og aktiviteter også om sommeren. Men alpindestinasjonene Hafjell og Kvitfjell er fortsatt dyrest langs Gudbrandsdalen.
– Det er litt høyere topp-priser på Kvitfjell enn på Hafjell, på den annen side varierer prisene litt mer på Kvitfjell. Men begge stedene står for den største prisveksten, sier Bungum til Nettavisen.
Les også: Dette grepet kan kutte oppvarmingskostnadene med opptil 70 prosent: - Liten investering
Over 6 millioner
På Hafjell i Øyer kommune må du nå regne med en gjennomsnittpris på over 60.000 per kvadratmeter. Snitthytta rundt det populære alpinanlegget koster ifølge Bungum 6,28 millioner, medianprisen (midterste) er 4,9 millioner.
Dyre hytter trekker opp gjennomsnittet, Øyer kommune har som figuren under viser, landets nest dyreste innlandshytter (fjellhytter) etter Hemsedal.
På Kvitfjell er de tilsvarende prisene 4,4 millioner. Vil du ha billigere hytter, må du ikke overraskende til de mindre kjente stedene.
– Oppover i Gudbrandsdalen er det mange hytteområder der du får mer for pengene, som Venabu, og Gålå. Det er også enda mindre hytteområder med litt dårligere fasiliteter. Disse områdene fikk et kjempeoppsving under pandemien.
– Der du før pandemien betalte mellom 1 og 2 millioner for en OK hytte, må du nå ut med mellom 2 og 2,5 millioner sier Bungum om de minste hytteområdene i Gudbrandsdalen.
Les også: Advarer mot hyttesmell: – Vi er bekymret
Mer vern
– Men hva med nye hytter, er en kommune som Øyer blitt mer restriktiv etter all utbyggingen på Hafjell?
– De begynner å verne litt mer om områdene, og områder med fantastiske skimuligheter er vernet. Trenden er å at det bygges flere hytter på mindre områder, svarer Bungum. Det skjer med andre ord en fortetting.
Bungum forteller at Lillehammer kommune planlegger hytteutbygging rundt Birkebeinerstadion, 5 kilometer øst for Lillehammer sentrum. På Nordseter nordvest for Sjusjøen og mot Hafjell, kommer det to store og nye hytteområder.
– Disse områdene er veldig populære, hyttene går veldig fort. Nordseter nærmer seg Sjusjøen mer og mer, sier megleren.
Omsetning av fjellhytter i alpindestinasjonene henger sammen med vintersesongen. April og mai er den roligste sesongen, men Bungum tror ikke på noe fall i prisene.
Langt færre på visning
– Hvordan vil du beskrive markedet så langt i år?
– Etter to år med rekordomsetninger, ser vi nå en normalisering av markedet. Det er sjelden vi opplever 30-40 på visning lenger, nå er vi tilbake til 4-7. Men de som kommer, er mer forberedt, og vi har sett et stort oppsving i de som vil eie egen hytte.
– Vi opplever en endring i holdningen fra «skal bare feriere i mitt eget land i sommer», til at det er trendy og attraktiv å reise i Norge. Men det er ikke slik at de som har kjøpt hytte på fjellet, aldri vil reise til utlandet igjen, svarer Bungum.
Generelt bruker nordmenn hytta og leiligheten på fjellet mye mer enn tidligere.
– Tidligere brukte vi hytta i vinterferien og påskeferien og kanskje en gang på sommeren. Nå tilbringer vi kanskje 50-60 døgn i året på hytta. Mange jobbet fra hytta under pandemien, noen mer utradisjonelt. De hadde hyttekontor i uken og reiste hjem i helgene, sier Bungum.
Eiendomsmegler Eivind Bjorå i Korgsveen selger både innlandshytter og sjøhytter på Sørlandet, Setesdalen med Hovden (øverst) og Brokke (midt i) er de sentrale hytteområdene til fjells. Hovedvekten av kjøperne er ifølge Bjorå fra Kristiansand, Haugesund og Stavanger. Nye hytter er spesielt dyre.
Les også: Prisen på fritidsboliger har gått i taket
Over 7 millioner
– Hvis vi ser på nye hytter som er lagt ut for salg på Hovden, har de i gjennomsnitt blitt lagt ut for salg for 7,4 millioner kroner. Snittprisen for solgte hytter er på 3,6 millioner. Det legges ut mange store hytter, opp mot 150 kvadratmeter, sier Bjorå.
Brokke er billigere enn Hovden, her kan du få tak i mindre hytter fra 2 millioner kroner og oppover.
– Arealeffektive hytter på 80 kvadratmeter med fire soverom og to bad går for under 3 millioner. Innlandshytter seiler også opp som mer attraktive, da destinasjonene tilrettelegger for flere aktiviteter sommer og høst, sier Bjorå.
Det gjør disse hyttene til helårshytter i forhold til sjøhyttene som brukes stort sett fra mai til august. Bjorå poengterer at i tillegg er prisen for slike hytter langt under hytter ved sjøen.
Mest eksklusivt
Blindleia, den ca. 20 kilometer lange spektakulære strekningen i Lillesand kommune, er fortsatt det mest eksklusive området på Sørlandet og uoppnåelig for folk flest. Leia starter i nordøst i området rundt innseilingen til Lillesand, mens Gamle Hellesund er et vanlig endepunkt i sørvest.
– Blindleia er selve indrefileten. Men beveger du deg ut mot begge ytterkantene, får du mye mer for pengene og både sjø og fine solforhold, sier Bjorå.
– Hva snakker vi om av priser?
– I Blindleia får du nok ikke noe for under 10 millioner. Men hvis du godtar felles badeplasser, svaberg og brygger, kan du inn i fjordene kjøpe helt nye hytter for 4 og 6 millioner kroner.
- I Søgne vest i Kristiansand kommune hopper prisen litt opp. Det er noen hytter til salgs litt på utsiden av Arendal og som er rimeligere. Beveger du deg inn i Telemark, er prisene høyere, men billigere enn i Blindleia, svarer Bjorå.
Lillesand vil verne
– Hvilke sørlandskommuner er restriktive på hyttebygging, hvor er de mer liberale?
- Lillesand holder mest igjen, her er det vanskeligst. Kommunen verner om det som er der. Hyttene preges også av mange med stor kapital som ønsker større og mer moderne enheter. Mange hytteeiere har større hytter enn hjem, påpeker Bjorå.
– Arendal og Kristiansand har vært mer liberale, men også her begynner de å stramme inn, fortsetter han. Lillesand har for øvrig boplikt inne i byen, mens den er fjernet på øyene. En del av hyttene går i arv.
– Det skaper problemer hvis det er flere barn, fordi det er blitt dyrt å kjøpe ut, sier Bjorå.
4 timers reisevei
Reiseveien er et ankepunkt mot Sørlandet for folk som bor i Stor-Oslo. Fra Oslo må du regne med 4 timer i bil til Kristiansand-området, men Bjorå mener veien nedover nå er fin.
– Folk bruker reiseveien som en unnskyldning, og mange har nå en fleksibel kontorløsning.
– Hvordan vil du beskrive hyttemarkedet så langt i år?
- Den tragiske krigen i Ukraina har gjort markedet mer spennende, utreisetrangen har stoppet opp. Det gjør at vi vil kjøpe i eget land. Først hadde vi terror, så fikk vi pandemien, og nå har vi krigen. Det blir også spennende i år med de høye strømprisene og dieselprisene, sier Bjorå.
Han minner om at de store hyttene har svømmebasseng og varmekabler som trekker mye strøm.
Les også: Hyttemarkedet koker - så mye kan du tjene skattefritt
Tønsberg på topp
Færder kommune (Nøtterøy, Tjøme) er en av de store og mest attraktive hyttekommunene langs kysten, med rundt 3300 hytter. Tønsberg topper SSB-statistikken over landets dyreste hyttekommuner langs sjøen med en snittpris på nærmere 6,8 millioner kroner (se figuren under).
- Det er fortsatt mulig få tak i fine hytter hvis du har budsjett til å pusse opp og gjøre noe med dem. Men i utgangspunktet er det mange som ikke vil selge, fordi de har et personlig forhold til stedet.
– Hyttene som selges, har gjerne gått i arv, der arvingene ikke blir enige om å fordele bruken, sier eiendomsmegler Preben Rakfjord i Bakke Sørvik & Partners til Nettavisen om Tønsberg- og Færder-området.
– Hva kan du si om prisutviklingen?
– Hytteprisene har steget fortere enn lønningene. Vil du gjøre et godt hyttekjøp, må du tenke utenom sesong. Om høsten er det kanskje enklere å sikre seg en hytte enn i høysesongen fra april og frem til 1. juli.
- Det bygges noe her og der, men ikke mye og ikke i nærheten av volumene på fjellet. Det er knapphet på tomter. Men litt avhengig av beliggenheten kan man få tak i hytter fra 70-80-tallet for rundt 5 millioner kroner. Jeg mener Veierland rett utenfor Nøtterøy og Tjøme (øy mot Stokke, red.anm.) er undervurdert, sier Rakfjord om markedet.
Les også: Priskrig på påskegodt: – Mange hundre priser endres hver dag
5 millioner
Han sammenlikner hytteprisene i området med fjellhytter. Megleren tar utgangspunkt i en fjellhytte mellom Geilo og Dagali av litt dårligere standard, der det ikke er skianlegg. En slik hytte selges kanskje for 1,5-2 millioner kroner.
– En tilsvarende hytte på Tjøme starter på 3 millioner, der beliggenheten avgjør. Hvasser er et av de dyreste stedene, fordi det er flotte tomter.
– Veldig mange er opptatt av vestvendte tomter. Men hvis du kan unnvære det, kan du få litt rimeligere østvendte og undervurderte hytter. Det kommer an på kvaliteten, og det viktigste er at det er en ålreit tomt som ligger litt for seg selv, sier Rakfjord.
Han sier mange kan få kjøpt en hytte for en god pris hvis de moderniserer litt, det er mye gevinst å hente på en god dugnadsånd. Folk betaler gjerne en del ekstra for å få en ferdig oppusset hytte som er nøkkelklar for sommeren.
Velg båtplass
– Kan du unnvære vidstrakt sjøutsikt, bruk heller mye tid i båten. Mitt tips er at hvis du vil ha en rimelig hytte på Tjøme, kjøp en hytte med båtplass eller mulighet for leie av båtplass fremfor sjøutsikt, sier Rakfjord, som skryter av skjærgården rundt Tønsberg.
Rakfjord påpeker at det er en del flotte eiendommer i Tønsberg- og Færder-området med sjølinje. Her kan eiendommen slås sammen til en kombinert bolig og hytte, og slike eiendommer er rimeligere enn de rene hytteeiendommene. I Færder kommune er det boplikt bare på Tjøme, ikke på Nøtterøy.
– Hvordan vil du beskrive hyttemarkedet så langt i år?
– Alt tyder på at det blir et godt marked. Så langt har det vært liten omsetning, så det er vanskelig å si helt nøyaktig. Hyttemarkedet starter for alvor etter påske og frem mot 1. juli.