Gå til sidens hovedinnhold

Ekspertene venter flere kutt

Norges Bank tok kraftig i og kuttet renta med 1 prosentpoeng. Men flere økonomer venter mer i september. Sjekk hva du sparer.

Svein Gjedrem kunngjorde onsdag at styringsrenta senkes til 3,0 prosent. Det er andre gang på rad at sentralbanksjefen kutter med 1 prosentpoeng, og til tross for at renta nå har falt med 4,0 prosent siden desember i fjor, tror mange at det kan komme flere kutt i høst.

Det siste kuttet innebærer at en lånetager med et millionlån sparer 7200 kroner i året, inkludert skattefradrag.

Norges Bank opprettholder nemlig sin grunnholdning på såkalt «easing bias». Det betyr at de anser det som mer sannsynlig at inflasjonen vil havne under 2,5 prosent med dagens rente på to års sikt. På godt norsk betyr det at døren står åpen for flere kutt.

Døren står åpen

Flere venter at Gjedrem kan by på nytt rentekutt allerede ved neste hovedstyremøte i september.

– Vi tror det kommer mer, ellers så hadde de ikke beholdt grunnholdningen. Det er også vanlig at de tar mindre kutt når rentebunnen går mot slutten. Dette indikerer at de er sikre på at de vet hva de gjør, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Kutter 50 punkter

Bruce tror neste kutt blir på 0,5 prosentpoeng. Han vil ikke kommentere om det er riktig å senke rentene videre.

– Rentene skal ned i Norge, om det er riktig å gå ned til 2,5 prosent, eller stoppe på 3,0 er svært vanskelig å si. Vi kan få sterke impulser fra rentekuttene som kan skape effekter inn i de neste årene, sier han.

Både kronekurs og markedsrenter reagerte momentant da rentenedsettelsen fra Norges Bank ble kjent klokken 14. Krona svekket seg både mot dollar og euro, og fortsatte dermed trenden fra de siste dagene. Markedet holder nå en knapp på at renta skal senkes til 2,5 prosent.

Ikke sikre på kutt

Men ikke alle er like sikre på at det kommer flere kutt.

– Vi mener at dette blir det siste rentekuttet for denne gang. Norges Bank virker mindre pessimistiske, samtidig gir de seg selv spillerom ved å holde grunnholdningen på easing bias. Vi vet fra tidligere at en grunnholdning ikke er forpliktende, sier sjeføkonom i DnB Øystein Dørum til TV 2 Nettavisen.

Kollega Harald Magnus Andreassen i First Securities påpeker at det er gyldige argumenter for både videre nedgang, samt for at vi har nådd rentebunnen.

-I sin argumentasjon legger Norges Bank til grunn at lønnsveksten blir lav, og det er et argument om at renten kan falle ytterligere. De sier samtidig at rentekuttene har begynt å virke, og det gjør at vi fortsatt holder en knapp på at vi har nådd rentebunnen ender 3,0 prosent, men det er klart at sjansen for at vi skal ned til 2,5 prosent har økt, sier Andreassen til TV 2 Nettavisen.

Over 50 prosent sjanse

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken mener det er over 50 prosent sjanse for at vi får et ytterligere rentekutt.

– Det er ikke noe som kan tas for gitt. Men hvis det kommer, så er jeg rimelig sikker på at det vil skje i september, sier han til TV 2 Nettavisen.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter