*Nettavisen* Økonomi.

Ekspertenes sparetips

Har du penger som ikke jobber for deg? Her er ekspertenes sparetips til småsparerne.

08.12.05 11:35

Norsk økonomi går så det griner. De færreste av oss har store summer å investere, men det er mange som sitter på penger som vil gjøre bedre nytte for seg et annet sted enn på lønnskontoen.

TV 2 Nettavisen har samlet tre kloke hoder for å høre hva småsparerne bør satse på: Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken, porteføljeforvalter Gunnar J. Torgersen i Holberg Fondene og studierektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI.

Spare i fem år
Utgangspunktet for rådene fra de tre ekspertene er at man har fra 20.000 til 60.000 kroner som man ønsker å investere. Dette er penger man ikke er avhengig av, men som man heller ikke ønsker å miste.

Målet er å tjene mer penger enn man gjør i banken, og investeringen blir gjort i et femårs perspektiv. Til tross for et visst ønske om risiko velger alle ekspertene en ganske sikker investeringstaktikk. I tillegg kommer det forslag til litt kreative investeringer.

Hovedpunktene i eksperttipsene er:
¿ Sats på en blanding av bankinnskudd og fondinvesteringer.
¿ La fondinvesteringen være spredt.
¿ Betal ned huslån hvis du ikke allerede er innenfor 60 prosent av verditaksten.
¿ En romantisk ferie kan også være en god investering.
¿ Kunst fra nye norske kunstnere kan også bli en god investering.

Hvem av ekspertene som mener hva, kommer her:

Klikk på bildet for å forstørre.

Liten risiko – bred satsning
Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken møter ofte kunder som vil ha best mulig avkastning til nærmest ingen risiko.

- Den klassiske løsningen er at man setter halvparten av pengene i banken eller rentefond, og den resterende halvparten i aksjemarkedet gjennom fond, sier Dokk Holm til TV 2 Nettavisen.

Hun anbefaler å bruke 70 prosent av fondspengene i globale fond og 30 prosent i norske fond.

- Hvis du invester på lengre sikt har du flere alternativer. Vi sier at tiden temmer risikoen, sier Dokk Holm.

- Du anbefaler å bruke 30 prosent av fondspengene i Norge. Er det ikke større sjanse for å tjene penger i andre deler av verden?

- Jevnt over, så er den norske økonomien god. De globale investeringene er mer jevne over tid, men det ser bra ut i Norge fremover, sier Dokk Holm.

Hun mener også at det er fornuftig å betale ned på lån.

- En tommelfingerregel er at det gjelder å komme seg inn under 60 prosent av verditaksten av boligen din. Da får du et mye rimeligere lån hver måned. Og hvis du ikke har kjøpt deg bolig ennå, er BSU-sparing noe du bør tenke alvorlig på, sier Dokk Holm.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ferie og kunst
- Det første man må tenke på er «hva betyr mye for meg», sier studierektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI.

Han mener vi altfor ofte blir anmodet om å gjøre det som er best på lang sikt, og at vi ikke må glemme hva som kan gi glede også på kortere sikt.

- Det er ikke noen finansiell investering, men hvis jeg plutselig fikk 50 eller 60.000 kroner, så tror jeg at jeg ville brukt 10.000 kroner på en god ferietur sammen med kjæresten. Det kan jo gi en god «avkastning» på sin måte, sier Hveem.

Han er også åpen for å bruke penger på kunst.

- Vi har flere unge lovende kunstnere her til lands, og med kyndig veiledning kan man gjøre gode investeringer. Man kan bruke 10.000 til 20.000 kroner, og får noe som man i tillegg har gleden av hver eneste dag, sier Hveem.

Hvis han skulle gjøre en mer klassisk investering ville han satset på fond. Og da minst over en seks- til syvårs periode.

«Det første man må tenke på er ”hva betyr mye for meg”»

- Dag Jørgen Hveem

I likhet med Dokk Holm ville Hveem brukt 30 prosent av pengene i norske fond og resten i globale fond. Hvis han skulle satset mer på en verdensdel, ville han valgt Asia.

- Hvis man er villige til å ta en enda større risiko, så er det ikke dumt med Asia, sier Hveem.

- Men hvis man som småsparer skal vurdere de forskjellige så blir det litte grann skummelt. Forventningene til veksten i markedene er allerede bakt inn i kursen, så hvis man vil finne noe som går ekstra bra, må man se noe som resten ikke ser, forklarer Hveem.

Tror på Norden
Den siste eksperten er naturligvis en tilhenger av fondsinvesteringer. Porteføljeforvalter Gunnar J. Torgersen i Holberg Fondene forstår likevel at mange nordmenn nå er kritiske til å putte pengene i fond.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dessverre har mange nordmenn en dårlig erfaring fra fondsmarkedet. De kom inn på feil tidspunkt og fikk med seg nedturen, sier Torgersen.

Han anbefaler i likehet med de to andre ekspertene å spre pengene, men vil satse særskilt på Norden.

- Vår hovedanbefaling tilsier at man investerer 30 prosent i norske fond, 30 prosent globalt, og de siste 40 prosentene i Norden, sier Torgersen.

- Er det noe du vil fraråde folk å putte penger i?

- Ja, jeg vil advare mot aksjeindeksobligasjoner. Det er solgt over en lav sko de siste årene, og det er masse argumenter for at det er et svært dårlig finansprodukt. Jeg er svært skeptisk, og vil nok fraråde folk mot dette, sier Tolgeresen.

Aksjetips
Vil du styre mer av investeringene dine selv? Hver mandag kan du lese ukens aksjetips på TV 2 Nettavisen. Her følger vi ekspertporteføljene til DnB NOR Markets og Terra Securities.

LES FLERE FORBRUKERSAKER PÅ TV2HJELPERDEG.NO

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag