I mai og juni betaler Skatteetaten ut penger til skatteyterne som betalte for mye skatt i fjoråret.

Det vanlige er at rundt 80 prosent av alle som betaler skatt, 2,7 millioner, har betalt inn for mye i skatt og har skattepenger til gode. Men det er ingen god investering, de kunne ha brukt disse pengene på noe langt mer lønnsomt.

- Det du betaler i for mye skatt gjennom året, kunne ha vært plassert i andre spareformer, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til Nettavisen Økonomi.

Les også: Eksperter ut mot skattekort-felle: Dette må du endre nå

Over 10.000 kroner

Typisk får nordmenn igjen 11.000-12.000 kroner igjen på skatten. La oss si du heller hadde satt av 1000 kroner i måneden i en spareavtale i et indeksfond i ti år fremover, fremfor å betale for mye skatt. Aksjemarkedet gir den klart høyeste forventede avkastningen over tid.

Med en forventet årlig avkastning på 7 prosent ville du ved utløpet av perioden ha sittet igjen med 170.000 kroner, før skatt. Gjør du dette i 20 år, øker sparebeløpet til nesten 500.000 kroner.

- Dette forutsetter at du er disiplinert og oppmerksom på det du legger til side, sier Incedursun.

- Mange tror å få igjen penger på skatten er bra, men den eneste fordelen er at dette er penger du ikke kan bruke før de kommer. Det er en fordel for de som ikke er så flinke med sin personlige økonomi, fortsetter hun.

Ingen rentesmell

I disse tider med rekordlave renter får du 0 – null – renteavkastning på penger du har til gode. Trøsten for de som får restskatt, er at du betaler heller ikke renter hvis du betaler innen fristen.

- Nei, du får ingen rentesmell. Men mange av de som får igjen på skatten, ser på dette som gratis penger, men det er det langt fra. Det er så mye lettere å bare bruke disse pengene på et blunk, og det kan være lurt å betale inn litt mindre skatt gjennom året, sier Nordeas forbrukerøkonom.

Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim mener som Incedursun det ikke er noe vits i å få igjen penger på skatten fra et renteståsted.

- Nei, det er det ikke. Men mange foretrekker at de trekkes for mye og betaler inn ekstra gjennom året. De ser på det som en god spareform, som nok henger igjen fra mange år siden. Den gangen ga skattemyndighetene en god rente på det som ble betalt inn ekstra, og renteavkastningen var skattefri.

- Nå er det jo ingen rente og derfor uansett ingen skatt. Men litt flåsete sagt merker jeg at mange er livredde for å få restskatt, sier Kvadsheim.

Les også: Avliver seiglivet myte om gjeld: - Det er bare tull

Fornuftig

Men for noen kan det være smart ikke å skylde penger til kemneren. En del skatteytere og husholdninger har ikke økonomi til å takle uforutsette utgifter.

- Folk velger derfor å bli trukket ekstra. Det kan være fornuftig hvis man kjenner seg selv her, men de fleste av oss får penger tilbake på skatten.

- Er det en overdreven frykt for restskatt?

- Igjen, det henger nok igjen fra at du tidligere fikk en god rente hos kemneren. Det skyldes ikke bare at rentenivået var høyere, men også at rentetillegget ble beregnet annerledes. Mange brukte kemneren som sparebank, svarer Kvadsheim.

Les også: Skattemeldingen: 4 av 10 kjenner ikke til alle fradragene de har krav på

Glemmer

Han anbefaler alle å gå igjennom skattemeldingen som sendes ut i disse dager. Eksperten peker på at det er langt flere av de som får restskatt som går nøye gjennom det som sendes ut.

- De som har penger til gode på skatten, glemmer ofte å sjekke, og det er synd. Det kan være tilfeldigheter fra ett år til et annet om du får tilbake penger eller må betale inn ekstra. Du bør alltid sjekke skattemeldingen, oppfordrer Kvadsheim.

Og det gjelder spesielt for koronaåret 2020. Mange måtte ha hjemmekontor gjennom store deler fjoråret og hadde dermed langt mindre reisevirksomhet. Men det gjelder langt fra alle. Reiseutgifter utover 23.100 kroner godtgjøres for 2020 med 1,56 kroner per kilometer opp til 50.000 kilometer.

Utelatt

- For 2020 er reisefradraget utelatt i skattemeldingen, og normalt oppgis dette fradraget automatisk. Det er tross alt mange som ikke har hjemmekontor, som sykepleiere og de som jobber i bygg- og anleggsbransjen. Ansatte her med lang reisevei har for fjoråret krav på like høye reisefradrag som normalt.

- Det er en del sykepleiere som måtte jobbe doble skift, og de skal ha høyere fradrag. Og så har vi pendlerfradrag for ukependlere til eksempelvis Nord-Norge eller utlandet. Disse kan ha titusenvis av kroner som de kan trekke fra, sier Kvadsheim.

Han sier han får mange spørsmål om kostnader knyttet til hjemmekontor er fradragsberettiget. Som en hovedregel er svaret «nei». Mange arbeidstakere nyter eksempelvis godt av en subsidiert kantine til daglig. Men lunsjen du nå smører deg hjemme, må du betale fullt ut.

Kryptogevinster

Det seneste året har markedet for kryptovalutaer med Bitcoin i spissen tatt fullstendig av, og flere har tjent godt på å kryptorealiseringer.

Disse gevinstene må føres opp og beskattes med 22 prosent i ordinær kapitalskatt, selv om det er overføringer mellom de ulike kryptovalutaene.

- Det er en misforståelse ute og går at hvis man bytter fra en kryptovaluta til en annen, trenger man ikke føre opp dette på selvangivelsen.

- Man har ikke følelsen av å ha blitt rikere, men disse overføingene er skattepliktig. De som blir tatt med buksa nede, risikerer en ganske streng straffeskatt, advarer Kvadsheim.

Les også: Så mye har verdien av rentefradraget gått ned

Renteøkninger

Norges Bank har varslet renteøkninger fremover, og det påvirker skatten. Du får trukket fra 2200 kroner per 10.000 kroner du har i årlige renteutgifter. For et lån på 2 millioner kroner der renten stiger fra 1,75 prosent til 3 prosent, stiger i utgangspunktet renteutgiftene med 25.000 kroner.

Men det er før skatt. Staten dekker 5500 kroner av de økte renteutgiftene.

- Dette er en av de tingene man bør være oppmerksom på, fordi det har vært historisk lave renter, sier Incedursun.

Korttidsutleie

Det er også andre opplysninger som ikke ligger inne i skattemeldingen, som korttidsutleie av boligen eller bilen.

- Leieinntekter inntil 10.000 kroner fra korttidsutleie er skattefritt så lenge du leier ut mindre enn 30 dager, ellers er det skattepliktig.

- Generelt bør du sjekke alle de skattepliktige ytelsene, som fri bil. Og der det har vært permitteringer og midlertidige ordninger, er det fullt mulig at arbeidsgiver har rotet, sier Incedursun.