LONDON/OSLO (Nettavisen.Økonomi): - 2019 er året for sparing. Både pensjon og sparing er noe vi satser på, sier finansdirektør Kjerstin Braathen i DNB til Nettavisen.

Nettavisen møtte DNB-toppen i London i sammenheng med selskapets kapitalmarkedsdag. Braathen mener at i de siste årene har situasjonen blitt helt endret for norske arbeidstakere med tanke på pensjonen.

Overgang

De aller fleste er nå over på innskuddspensjon, penger fra sin egen lønn satt til side gjennom en lang yrkeskarriere.

- Med disse endringene i pensjon er det nå enda mye viktigere å spare til pensjon, sier hun.

Hun viser til at hvor mye du setter inn i pensjon som yrkesaktiv, vil avgjøre hvor mye du får utbetalt når de blir pensjonist.

- Vi trenger økt bevissthet rundt sparing til pensjon. Jobben med å planlegge livsløpet ligger nå hos den enkelte, ikke hos arbeidsgiver eller myndighetene. Det er den enkeltes ansvar å passe på dette, sier Braathen.

Risikovilje

Tor Sydnes, administrerende direktør i Gabler Investments, er enig i at det er er blitt ekstra viktig å spare til pensjon etter overgangen til innskuddspensjon.

- Vi lever dessuten lenger og begynner å jobbe senere fordi mange er studenter. Likevel går de fleste fortsatt av med pensjon mellom 62 og 67. Da er det ikke sikkert at pensjonen du har vil strekke til, sier Sydnes til Nettavisen.

Han sier at den beste sparemetoden vil variere fra person til person,

- Generelt kan du si at de fleste sparer med for lite risiko. Er du under 40 år, bør du spare alt i aksjemarkedet, hovedsakelig i globale indeksfond og litt i norske og fremvoksende markeder. Da får du en billig og god forvaltning, sier Sydnes.

Han får helhjertet støtte fra Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand.

- Selv er jeg 63 år, men har fortsatt 80 prosent av pengene i aksjer. Du er allerede sikret den største delen av pensjonen gjennom Folketrygden, så du kan ta mer risiko med resten av pengene. Aksjefond gir bedre avkastning enn renter over tid, sier Haug til Nettavisen.

Store forskjeller

Sydnes viser til hvis du som 30-åring sparer 1000 kroner per. måned i aksjer med forventet avkastning på 6 prosent i året, vil du ha 1,4 millioner kroner på konto når du er 65 år (innskudd kr. 420.000, avkastning ca. kr. 980.000).

Hvis du derimot sparer i banken med to prosents avkastning i året, vil du på samme tidspunkt ha 600.000 kroner som 65-åring (innskudd kr. 420.000, avkastning ca. kr. 180.000)

- Du må være klar over verdien på aksjer vil svinge i løpet av perioden, men holder du deg til aksjer vil det gi klart bedre utteling over tid, sier Sydnes.

Han sier at folk i alle fall bør ha som mål å ha oppspart penger tilsvarende to årslønner når du går av med pensjon.

- Det er nok til å kompensere for økt levealder og at pensjonister ikke får full kompensasjon for prisstigning, sier Sydnes.

Mindre gjeld

Haug i Storebrand anbefaler ellers folk om å bruke en pensjonskalkulator som kan gi deg et bilde av hvor stor pensjon ved forskjellige aldre.

- Men du bør samtidig gi deg selv muligheten til å gå av noen år før planen hvis helsa ikke er så bra, eller du vil gjøre noe annet. Da er det viktig å ha god sparing gjennom bedriften, primært gjennom høy aksjeandel og å sette av litt ekstra på toppen av det, sier Haug.

Han mener også bør huske på at det er viktig å få ned gjelden.

- Når det gjelder bolig, er det viktig å få ned gjelden, slik at du får ned de faste kostnadene før du går av pensjon. Der har også bankene et større ansvar. Jeg er ikke sikker på om de tar hensyn til det i stor nok grad, sier han.

Spare-app

Også DNB jobber for å få folk til å spare mer. Banken lanserte i fjor appen Spare, som har vært en suksess med 200.000 brukere.

- 100.000 er inne mer enn tre ganger i uken. Det føles vanskelig å kjøpe aksjer og obligasjoner, men det er det egentlig ikke. Det viser vi gjennom spareappen.

- Dere har en egeninteresse at at folk sparer mer fordi dere er en bank. Er det derfor du sier at folk må spare mer?

- Vi har en egeninteresse av at det går bra med norsk økonomi og med nordmenn. Det er klart med vår sterke posisjon i det norske markedet. Derfor jobber vi langsiktig med dette, sier Braathen.