Det er Entelios som kommer med gladmeldingen i en fersk markedsoppdatering. Entelios er et heleid selskap av Agder Energi, der kjernevirksomheten er handel med fornybar energi på vegne av kundene.

Og i markedsoppdateringen skriver Entelios at september 2021 bød på den høyeste månedsprisen i Norden noensinne. Men, skal vi tro markedet for strømpriser, kan denne rekorden bli stående en stund. Det store spørsmålet er naturlig nok når skal strømprisen ned igjen.

Da viser Entelios til markedsprisene for leveranse frem i tid, det såkalte terminmarkedet, og dette markedet viser lavere kraftpriser. I terminmarkedet kan man prissikre strøm for leveranse frem i tid.

Les også: Skyhøye strømpriser biter hardt - splitter de rødgrønne

Selv ikke til vinteren

Entelios ser ingen priser i terminmarkedet som er oppe på nivå med septemberprisen. Selv i de kaldeste vintermånedene januar og februar er prisen under septembernivået 85 euro for en megawatt. Det tilsvarer drøyt 87 øre for 1 kilowatt for den nordiske systemprisen.

Ifølge den nordiske kraftbørsen Nord Pool er systemprisen onsdag ettermiddag på rett under 73 euro per megawatt. En megawatt er altså tusen kilowatt

Men ifølge Entelios peker summen av alle forventningene i markedet på en lavere strømpris inn i vinteren enn rekordnivåene i september. Og det er vi ikke vant til, høye strømpriser i september og lavere priser i januar og februar er mot normalt.

Gladmeldingen er at om du ønsker å kjøpe strøm for leveranse mot sommeren, er det halv pris i forhold til vinteren. Så hvorfor denne optimismen, når 2021 kan bli det tørreste året noensinne i Norge?

Les også: Så dyr må strømmen være før elbil blir dyrere enn en dieselbil

Mer nedbør

Tørken har sørget for lite vann tilgjengelig for kraftproduksjon hittil i år. Det gjør også at energilagrene gjennom vinteren ikke er blitt fylt opp som normalt, som igjen har gitt rekordhøye kraftpriser gjennom sommeren og i september.

Men hydrologi, kall det tilførsel av nedbør, betyr mye for de norske strømprisene. Entelios skriver at nå har værprognosene endret seg, og endelig ser de både nedbør og vind som normalt for denne årstiden. Mer vind betyr mer leveranse av vindkraft.

Det gir håp om at vinterprisene ikke blir så høye som mange har fryktet. Markedsaktørene kan slippe skuldrene litt ned, og risikopremien som prises inn i kraftmarkedet, kan reduseres.

«Kan forklaringen være så enkel?», spør Entelios i sin markedsoppdatering. Tydeligvis kan den det.

Rekordhøyt i Europa

En viktig forklaring til det rekordhøye prisnivået i september er de rekordhøye europeiske strømprisene. Disse prisene er i stor grad er drevet av rekordhøye kull- og gasspriser.

September måned blir derfor grisedyr for husholdningene. Gjennomsnittlig nordisk pris - systemprisen - er i september på hele 86,01 euro per MWh, 872 kroner.

Dette er ifølge Entelios ikke bare ny septemberrekord, det er faktisk den høyeste månedsprisen vi noen gang har hatt i det nordiske kraftmarkedet. Og de aller høyeste septemberprisene finner vi helt sør i Norden.

Les også: Christian må betale dobbelt så mye for strømmen som Elisabeth

Nær sammenheng

Strømprisene i Danmark og det sørligste området i Sverige er koblet opp mot det europeiske prisnivået. Prisene i Sør-Norge og midtre del av Sverige ligger noe under det europeiske nivået.

Derimot har vi nord i Norden, som i Nord-Norge, et kraftoverskudd og dermed lavere kraftpriser. Men folk lenger sør i Norge får ikke nyte godt av dette kraftoverskuddet, fordi det er begrenset hvor mye strøm som kan overføres mellom nord og sør i Norge.

Entelios skriver at prisoppgangen i de globale energiprisene skyldes det de kaller forstyrrelser i forsyningskjedene. Dessuten er det en voldsom økning i etterspørselen etter energi, spesielt fra Asia. Det tiltrekker seg både kull og gass, som Europa også har et stort behov for.

Les også: Hvis Norge rammes av strømkrise, slår en kriseplan inn. Den er hemmelig

Prispress

Ubalansen i energimarkedet skaper et prispress oppover på råvarer. Den største prisøkningen finner vi på leveranser på kort sikt, mens prisene på leveranser etter vinteren faller kraftig tilbake. Da er vi tilbake til terminprisene.

Den samme priskurven finner vi i de nordiske prisene. Her er vinterprisene ifølge Entelios relativt høye.