*Nettavisen* Økonomi.

Eksperter uenige om renten

Økonomene Jan Andreassen og Erlend Lødemel er slett ikke enige om hvor renten skal. De to ekspertene svarte på lesernes spørsmål torsdag.

03.03.05 15:46

Med en rekordlav rente det siste året, har de aller fleste av oss blitt godt vant til at lommeboken er hakket mer romslig enn før. Men nå tror flere eksperter at det første rentehoppet er like rundt hjørnet.

Lurer du på hvordan utviklingen vil være fremover - skal renten opp? Hva har et rentehopp å si for din økonomi? Har fastrentene vært på sitt laveste, og bør du binde boliglånsrenten din?

Skal, skal ikke?
Økonomene Jan Andreassen i Terra Fonds og Erlend Lødemel i DnB NOR Markets svarte TV 2 Nettavisens lesere torsdag i et nettreff med mange og lange svar.

De to ekspertene er ikke enige om aboslutt alt, og har blant annet ulikt syn på om renten skal opp og om du bør binde boligrenten din.

- Vi i Terra Securities mener du ikke bør binde renten, men heller bruke det du sparer på å ha renten flytende til å nedbetale lån, skriver Andreassen i et svar, mens Lødemel poengterer at fastrentene nå ligger på sitt laveste på 50 år.

Ikke enig med kollegene
Flertallet av økonomene er sikre på en renteoppgang. Den eneste som går mot strømmen er Andreassen i Terra Fonds.

Han tror ikke det kommer noen renteheving fra sentralbanken i år.

Tidligere har Andreassen tvert i mot sett for seg et kutt fra Norges Bank før jul, noe som nå er utsatt. Økonomen uttalte i Dagens Næringsliv onsdag at han venter en rente på dagens nivå også neste sommer.

Det er skuffende utenlandske tall, kronekurs og et fortsatt vanskelig arbeidsmarked som har gitt Terra Fonds tro på videre lav rente.

Gjedrem dro opp forventingene
Det var sentralbanksjef Svein Gjedrems årstale for halvannen uke siden som fikk de aller fleste til å justere renteforventningene sine. Flere banker endret sine prognoser, og skjøv renteoppgangen frem i tid.

Nå tror de aller fleste økonomene at Norges Bank vil skru opp styringsrenten allerede til sommeren.

DnB NOR Markets er blant dem som ser for seg en oppgang i juni, med et kvart prosentpoeng. Tidligere har banken trodd på oppgang først til høsten, men har etter den siste tids signaler justert anslagene.

De aller fleste økonomene ser for seg en styringsrente ved utgangen av året på mellom 2,50 og tre prosent, mot dagens 1,75 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag