Mange norske husholdninger opplever i år den firedobbelte smellen i form av økte renter, skyhøye strømpriser, rekordhøye bensinpriser og økte matvarepriser.

Den generelle prisveksten i år blir høy, og da er det ikke sikkert at et godt lønnsoppgjør er nok til å hindre en inkassobølge.

– Det er en nokså skummel tid fremover, det er mørke skyer i horisonten. Vi har allerede begynt å se en økning i inkassosaker, og vi har aldri fått inn så mange saker som nå, sier daglig leder Geir Grindland i InkassoPartner AS til Nettavisen.

Les også: Norges Bank har varslet syv renteøkninger: – Jeg er livredd

Giftig cocktail

– Denne firedobbelte smellen som mange kan gå på, hvordan vil du beskrive den?

– Det er en giftig cocktail, der renteøkningene er blandet med skyhøye strømregninger, høye matpriser, og høye bensinpriser. Jeg tror ikke politikerne skjønner alvoret i hvor mange familier som er på vei utfor stupet.

Inkassogjelden i Norge er allerede på skyhøye 115 milliarder kroner, og Grindland tror den vil øke veldig frem mot sommeren.

Hvor stor er økningen i antall oppdrag?

– Frem til utgangen av april har vi hatt en økning på 30 prosent sammenliknet med fjoråret. Jeg er redd for at vi kommer til 50 prosent økning frem til sommeren. Inkassosakene som kommer inn kan dreie seg om alt fra kommunale avgifter til legeregninger. De som sliter, prioriterer ikke disse regningene.

Les også: Jeg hadde vært flau om jeg var direktør i et inkassobyrå

Ny trend

Grindland sier de nå ser at de får inn mange inkassosaker som gjelder folk som aldri har vært registrert hos dem før.

– Det er en ny trend. De som normalt klarer å betale regningene, har begynt å slite, advarer Grindland.

Og selv om det ikke alltid er selve strømregningen som har gått til inkasso, er det gjerne de høye strømprisene som likevel er årsaken til inkassosakene.

– Vi ser at mange prioriterer å betale strømregningen, men sliter med å betale de andre regningene. Strømmen kan stenges, og da prioriterer folk heller å betale strømregningen.

– Mange sier når de tar kontakt med oss, at de har havnet på etterskudd med strømmen, men har betalt strømregningen på bekostning av andre utgifter.

Les også: Derfor øker rentene: – Jeg må være ærlig på hva dette innebærer

– Jeg er bekymret

Grindheims bekymring deles av forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand når hun blir konfrontert med tallene.

– Ja, jeg er bekymret for situasjonen og utviklingen for mange nå. Flere sliter med å få endene til å møtes og å få betalt regningene sine. Disse tallene bekrefter bare det jeg har fryktet.

Tvetenstrand sier de økte kostnadene går fint å håndtere for de som tjener godt. Men dessverre er det de som fikk det utfordrende som følge av pandemien, som kanskje ikke har rukket å bygge buffer og komme seg ovenpå igjen. De treffes nok en gang hardt.

– Allerede i januar oppgav 3 av 10 at de anså den økonomiske situasjonen sin som ganske eller meget alvorlig. I tillegg bekymret 1 av 3 seg for en boliglånsrente opp mot 3 prosent ved utgangen av 2022, og mange oppga at de må kutte i kostnadene dersom dette skjer, sier forbrukerøkonomen.

Les også: Solvang stiller Vedum til veggs: - Hvor tar du det fra?

Pengene har forsvunnet

De vedvarende høye strømprisene har gjort at folk har brukt opp bufferen de hadde.

– Pengene på kontoen har forsvunnet, og da klarer de ikke å betale regningene, sier Grindland.

Hvis du vet at du ikke klarer å betale for strømmen, hva da?

– Da bør du ta kontakt med strømselskapet for å be om utsettelse eller få til en avdragsavtale. Hvis saken først har gått til inkasso, bør du ta kontakt med inkassoselskapet og prøve å få til en løsning der.

Grindland sier problemet er ofte at folk ikke gjør noe selv om de har saker som går til inkasso. Da kan de fort havne utenfor samfunnet

Flere og flere har ifølge Grindland brukt opp bufferen som de har spart opp etter langvarige høye strømpriser.

Alvorlige konsekvenser

Hvilke konsekvenser kan det få ved å pådra seg betalingsanmerkninger?

– Det har alvorlige konsekvenser ved at du ikke får lån, forsikringer og mobilabonnement, svarer han.

De som rammes hardest, er ifølge Grindland de lavtlønnede, som minstepensjonister, trygdede og studenter.

– Men de høye strømprisene vil også gjøre store innhugg hos småbarnsfamilier, som har mange utgifter knyttet til barna og andre ting, spår inkassoeksperten.

Tvetenstrand sier det nå er viktig å få oversikt over hele situasjonen din, hvor mye du skylder, hvor mye du får inn av penger. Se hvor mye du klarer å betale.

Les også: Kjempesmell for alle med lån: Mange aner ikke hva det vil bety

Forsvinner ikke

– Hvis du ser det ikke er nok penger til å betale alle regningene så ta kontakt med dem du skylder penger. Åpenhet er alltid bedre enn å legge til side uten å betale, for det vil dessverre ikke forsvinne.

Benytt muligheten fremover dersom du får igjen på skatten, eller feriepenger til å komme à jour. Se om det er muligheter for å ta en ekstra jobb, eller selge unna ting du ikke bruker lenger.

–Det vil det være en periode nå med høye kostnader. Nå vil lønnsoppgjøres snart kunne bidra noe til å dekke inn de økte utgiftene. Men mange vil oppleve at økonomien vil være trangere fremover, frykter Tvetenstrand.