Eksporterer mer fisk østover

Eksporten av norsk fisk til Øst-Europa fortsetter å øke. Området blir stadig viktigere for norsk fiskeeksport.

I november gikk 24 prosent av all norsk sjømateksport til Øst-Europa. Samme måned i fjor var andelen 16 prosent. Veksten skyldes i første rekke økt eksport av sild, laks og ørret, opplyser Eksportutvalget for fisk.

I november eksporterte vi sjømat for 2,6 milliarder kroner. Det er en nedgang på 2,6 prosent sammenlignet med november i fjor. Dette skyldes hovedsakelig redusert eksport til EU og Japan, mens det altså er sterk eksportvekst til Øst-Europa.

Samme måned utgjorde lakseeksporten 995 millioner kroner, noe som er en økning på 7 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Lakseeksporten til Øst-Europa økte med 65 prosent til 157 millioner kroner. EU-markedet alene kjøpte norsk laks for 607 millioner kroner, som også er en økning. Den største svikten for laks kom i Japan.

Torskeeksporten i november var på 371 millioner kroner, som er 27 prosent lavere enn i november i fjor. Også for sei var det svikt. Sei-eksporten ble samlet på 79 millioner kroner, som er en reduksjon på 18 prosent sammenlignet med november i fjor.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.