Gå til sidens hovedinnhold

Ekstrem børsoppgang for Saudi-Arabias oljeselskap: - Kunne ikke vært bedre

Det statlige saudiarabiske oljeselskapet Aramco økte ti prosent på første dag på børsen. Verdien av oppgangen var like høy som tre ganger børsverdien til Norges oljekjempe Equinor.

Delprivatisering av Saudi-Arabias statlige oljeselskap har vært helt sentralt i kronprins Mohammed bin Salmans plan for å gjøre landet mindre oljeavhengig og frigjøre midler til satsing på andre sektorer.

I begynnelsen av november ga myndighetene i kongedømme grønt lys til salg av 1,5 prosent av aksjene, og interessen var stor da Tadawul-børsen i Riyadh åpnet onsdag.

Kursen steg raskt med 10 prosent, taket Tadawul-børsen har satt før handelen blir stanset, og aksjen ble omsatt for 35,2 riyals, drøyt 86 kroner.

Verdien på selskapet økte dermed med rundt 1.600 milliarder kroner, tre ganger så mye som den norske oljekjempen Equinor er verdsatt til.

Analytiker Marie Salem i Daman Securities i Dubai tror oppgangen vil fortsette i tiden fremover.

- Aramco bør lett kunne komme til en verdsettelse på 2.000 milliarder allerede i morgen. Det er masse apetitt for det. Starten kunne ikke vært bedre, sier hun til Bloomberg News.

Dette gir Aramco en børsverdi på 1.880 milliarder dollar, drøyt 17.200 milliarder kroner, og gjør det til verdens største selskap, mer verdifullt enn giganter som Microsoft og Apple.

Det norske oljefondet hadde til sammenligning en verdi på drøyt 10.200 milliarder kroner i morgentimene onsdag.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden