Gå til sidens hovedinnhold

Ekstrem Tesla-effekt ga kjempehopp i elbilsalget: – Skal innrømme at jeg var bekymret

En båt fra Amerika bidro til en seksdobling i salget av Tesla.

Ferske tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) viser at det ble registrert 15.321 nye personbiler i Norge i mars - hvorav 56 prosent var nullutslippsbiler.

Det er langt høyere enn tilsvarende andel i februar, som var på 47.5 prosent.

– Januar og februar var trege måneder, og jeg skal innrømme at jeg var bekymret. Nå i mars ser vi at andelen elbiler kryper oppover, men for kvartalet som helhet er vi under snittet fra i fjor, sier Christina Bu i Norsk Elbilforening til Nettavisen Økonomi.

Med en elbilandel på 52,8 prosent så langt i år, ligger elbilsalget så vidt over første kvartal i 2020, hvor andelen var på 50,5 prosent. Andelen er imidlertid lavere enn snittet for 2020 totalt, som var på 54,3 prosent.

Les mer: Nytt oppsiktsvekkende MDG-forslag: Vil åpne for forbud mot gratis parkering

Tesla Model 3 dro opp

OFV peker på at en båt fra Amerika med Tesla Model 3 bidro sterkt til det høye elbilsalget. I mars ble det solgt 2.169 nye Tesla Model 3 - en seksdobling fra februar, da det kun ble solgt 334.

Tesla topper registreringsstatistikken klart foran Toyota (1.536), Volvo (1.438) og Volswagen (1.313). Hittil i år er det solgt 2.566 Tesla Model 3 i Norge.

– Det er vanlig at Tesla leverer mye på slutten av hvert kvartal. Det så vi i rekordmåneden desember i fjor, og vi ser det igjen i mars i år, sier Bu i Elbilforeningen.

Mens 73,1 prosent av alle nye biler kjøpt av privatpersoner i første kvartal var elbiler, var kun 33,6 prosent av bilene i næringsmarkedet elbiler. Bu peker på at bensin- og dieselbiler i leasingmarkedet slipper unna en del avgifter, som gjør at konkurransen blir tøff for elbilene.

– I leasingmarkedet er det i praksis halv moms på bensin- og dieselbiler. Dette må politikerne ta tak i dersom vi skal nå målet om hundre prosent utslippsfritt nybilsalg i 2025, sier Bu til Nettavisen Økonomi.

Les også: Advarer elbil-eiere mot gigantisk lade-smell: – Dette er altfor mye penger

Venter nær 40 nye elbilmodeller i år

Bu tror at mange nordmenn nå sitter på gjerdet før de bestemmer seg for å kjøpe ny bil.

– Vi forventer en rekordlansering av elbilmodeller i år, med nær 40 nye modeller som lanseres i år. Det er flere enn modellene som går på bensin og diesel, samt ladbar hybrid, til sammen. Nye modeller dukker opp hele tiden, så det lover veldig godt.

Ser vi nærmere på salgene i de ulike fylkene er det i området Hordaland - som nå er en del av Vestland fylke - hvor elbil er mest populært: 72,3 prosent av alle nye biler i Hordaland var elbiler i mars.

Deretter følger Oslo (64,1 prosent), Vestfold (59,3 prosent) og Rogaland (58,5 prosent).

Mest laber interesse var er det i Finnmark (28,1 prosent), Sogn og Fjordane (35 prosent) og Troms (39,9 prosent).

Les også: Frykter ladekrise i Oslo: – Helt uforståelig