Gå til sidens hovedinnhold

Ekstreme elbil-tall: Nå kommer NAF med en lade-advarsel

– Et kaos uten like.

Juni ble en ellevill måned for bilsalg i Norge, og for elbiler spesielt.

I juni ble det registrert hele 20.392 nye personbiler i Norge, noe som er 78 prosent mer enn juni i fjor og det høyeste antall registrerte personbiler i juni noen gang, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

På toppen av disse var elbilandelen skyhøy. Blant de nye personbilene hadde nullutslippsbilene (i praksis bare elbiler) 64,7 prosent markedsandel i juni, altså nesten to av tre biler.

Les også: Nye elbiler kan gi fantastisk mulighet - den får du neppe utnyttet

Fosser inn

Alt i alt ble det solgt 14.140 elbiler. Aldri før har det kommet så mange elbiler til Norge på én måned.

- Nå fosser det elbiler inn på norske veier, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Norges Automobil-Forbund, i en melding

Ikke overraskende var det Tesla Model 3 som toppet salgslistene. Tesla pleier å levere mesteparten av sine biler ved slutten av kvartalet, noe som påvirket salget i kvartalets siste måned kraftig. Hele 3.196 biler ble levert fra Tesla Model 3 i juni, mot 504 i mai.

Les også: Audi bekrefter ryktene: Kutter ut diesel- og bensin-biler

Alt ligger dermed an til at 2021 blir et rekordår for elbiler. For første halvår 2021 er elbilandelen av nybilsalget på hele 57,3 prosent, noe som er historisk høyt. Elbilandelen i 2020 var på 54,3 prosent, med det var mye takket være en sluttspurt mot slutten av året.

Kaos

NAF viser til at fortsetter denne veksten, blir det 100.000 flere elbiler på veiene i 2021.

Les også: Morten opplever voldsomt vekst: Porsche-salget er nesten femdoblet

– Så langt er det kommet drøyt 52.000 elbiler til landet i år, inkludert bruktimport. På samme tid i fjor var tilsvarende tall 30.000. Da endte totalen på 82.000 biler, sier Sødal.

I pressemeldingen skriver NAF at de dermed frykter «et ladekaos uten like» på populære feriestrekninger denne sommeren.

- Våre undersøkelser viser at det skal rundt 200.000 elbiler ut på veiene i sommerferien. Det er mange nye elbileiere som får sitt første møte med en underdimensjonert ladeinfrastruktur. Vær forberedt på kø og venting ved ladestasjonene, sier han.

Les også: Simen (44) selger Norges mest populære bil: – Aldri opplevd liknende

- Vårt beste råd er å lade når du kan, ikke bare når du må,Sødal.