*Nettavisen* Økonomi.

Ekstreme opptøyer i USA: – Dette blir konsekvensene for Trump

Donald Trump.

OPPTØYER: Flere amerikanske storbyer herjes av opptøyer i kjølvannet av George Floyds dødsfall i Minneapolis. Foto: Montasje: AFP/Scanpix

USA herjes av opptøyer etter at George Floyd døde i politiets varetekt. Konsekvensene kan bli store.

02.06.20 18:25

– Først og fremst viser dette hvor splittet USA er blitt, sier USA-ekspert Eirik Bergesen til Nettavisen.

Den siste uken har flere amerikanske byer blitt herjet av opptøyer. Fredelige demonstrasjoner for å markere motstand mot politivold har eskalert. Det hele startet etter videoene som viste en politimann i Minneapolis stå med kneet på nakken til George Floyd i nærmere ni minutter. Floyd døde kort tid etterpå.

Les mer: Minst 5600 pågrepet i demonstrasjoner i USA

Skylder på Antifa

Opptøyene har spredt seg over hele USA, og på Manhattan i New York var det i går flere butikker som ble utsatt for innbrudd og mye ble stjålet.

På begge sider av amerikansk politikk har det kommet påstander om hvem som står bak opptøyene. Trump har skyldt på Antifa, en gruppe som kaller seg «anti-fascister», som jevnlig har tydd til vold under demonstrasjoner. Andre har pekt på hvite nasjonalister og nynazister.

Mandag kom den amerikanske presidenten med en tale fra det hvite hus. Der sier han:

«Alle amerikanere reagerte kraftig på George Floyds brutale død. Min regjering er dedikert til å sikre rettferdighet for George og hans familie. Hans død var ikke forgjeves. Men vi kan ikke tillate rettsmessige og fredfulle demonstrasjoner forsvinner i støyen av rasende aktivister. De største ofrene for opptøyene er fredselskende borgere i de fattigste delene av byen. Som deres president vil jeg kjempe for deres trygghet».

Les også: - Brukte tåregass og skjøt gummikuler mot demonstranter så Trump kunne få en fotomulighet

Under talen foreslo Trump å sette inn militæret mot de voldelige opptøyene om det ble nødvendig, og gjorde det klart for borgermestere og delstater at han står klar.

Frem til nå har koronaviruset og de økonomiske konsekvensene vært øverst på dagsorden for amerikanere. Men opptøyene kan få store politiske konsekvenser.

– Han vet rett og slett ikke hva han skal gjøre, hans første instinkt er å være tøff, sier professor Dennis Goldford til NTB. Han er professor i statsvitenskap ved Drake University i Des Moines i Iowa.

– Det er farlige og sørgerlige tider i USA akkurat nå. Og vi har en nasjonal ledelse som mindre enn halvparten av befolkningen stoler på, sier Goldford.

Les mer: Trump ut mot «svake» guvernører

– Dette er løsningen

USA-ekspert Eirik Bergesen, som er programleder på TV2-programmet Trumps verden og har jobbet ved den norske ambassaden i Washington D.C. mener det er åpenbart hva presidenten bør gjøre.

Klikk på bildet for å forstørre. Politisk analytiker Eirik Bergesen er for tiden valgkommentator i TV 2.

LØSNINGEN: USA-ekspert Eirik Bergesen mener Trump bør ta tak i den rasistiske politivolden og samtidig sørge for å få stopp på plyndringen. Foto: Skjermbilde (Opplysningskontoret)

– Løsningen er en blanding av tydelig politimakt og at han bruker det som er hans våpen - retorikken, til å være mer samlende. Midt under en pandemi og med opptøyer som herjer, er han nødt til å være ekstremt presis med ordene han bruker, sier Bergesen.

Han mener den sterke polariseringen av USA, hvor deler av befolkningen har helt ulike virkelighetsoppfatninger, fører til at det er vanskeligere å løse opprivende konflikter som opptøyene.

Les også: Ny kveld med voldsomme demonstrasjoner i USA

– Løsningen er helt åpenbar. Nummer 1: Dette med rasistisk politivold må presidenten ta tak i, og nummer 2: Man kan ikke tillate plyndring. Han må fremføre det resonnementet, og det er ingen motsetning i det budskapet. Men når temperaturen er så høy, er det umulig å si to ting samtidig, sier Bergesen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.