Norske helsemyndigheter fortsetter å oppfordre til selvtesting av koronaviruset.

Nye karanteneregler for nærkontakter, der daglig testing kan erstatte karantene, har bidratt til økt etterspørsel av hjemmetester.

Hjemmetestene kan du kjøpe både på matbutikken, apotek og for eksempel hos billigkjeden Normal.

Nettavisen har undersøkt hvor det er billigst å kjøpe koronatester. Resultatet viste enorme forskjeller.

Les hele prissammenligningen lenger ned i saken

Astronomiske prispåslag på apoteket

500 kroner skilte dyreste og billigste ti-pakning med tester. De dyreste testene er 176 prosent dyrere hos Vitus Apotek.

Testene kjøper du billigst hos billigkjeden Normal eller matbutikken. Handler du på apoteket betaler du opp til 83 kroner mer for én test.

Vitus Apotek tar 352 kroner mer enn Normal for en pakke med fem tester

Pristesten viser:

  • 352 og 500 kroner i påslag for fem-pakning og ti-pakning hos Vitus Apotek.
  • 200 kroner i prisforskjell for identisk vare på apotekene.
  • Du får nesten tre tester hos billigkjeden Normal til prisen av én på apoteket.
  • Testene er billigst på Normal og dagligvarebutikkene. Dyrest hos apotekene.
  • Prispåslag på 83 kroner hos apoteket for én enkeltest.

Les også: Slik gikk det da vi sjekket prisene på svenske apoteker

Rune Nikolaisen som driver nettstedet Gjerrigknark.com, reagerer på de gigantiske prisforskjellene.

– Ligg unna apoteket om du skal teste deg selv for korona, undersøk heller om du kan få dem gratis hos kommunen, sier Nikolaisen til Nettavisen.

Han mener apotekene skor seg på ubevisste forbrukere som ikke tenker over prispåslagene på apoteket.

– Mange forbrukere opplever en slags kvalitets- og sikkerhetsgaranti ved å kjøpe den type varer på apotek, i tillegg til at rådgivningen fra en farmasøyt oppleves som betryggende, sier han.

Les også: Store prisforskjeller på nett: Kun en av apotekgigantene klarer å holde følge

Identiske vare - men ulik pris

Både Normal, Extra, Oda, Vita og Boots apotek selger koronatesten One Step Test for SARS-COV-2 Antigen, fra produsenten Getein Biotech. Men prisen varierer fra 47 kroner hos Normal til 79 kroner for én test hos Boots.

Lavpriskjeden Extra tar 7 kroner mer enn konkurrenten Oda. Det samme prisbildet ser vi på fem-pakninger og ti-pakninger, der Oda er 35 og 70 kroner billigere per pakke.

Testens taper, Vitus Apotek, selger imidlertid merkene Panbio covid-19 selvtest, enkeltpakning og ti-pakning, og Roche Sars Covid -2 Antigen nasal selvtest, fem-pakning.

Apotek 1 selger Flowflex selvtest for koronainfeksjon (SARS-CoV-2), enkeltpakning og fem-pakning. I tillegg selger de Panbio covid-19 selvtest med ti tester.

Det er verdt å merke seg at testens taper, Vitus Apotek, tar 30 kroner mer for Panbio- testen enn konkurrenten Apotek 1. Vitus tar 200 kroner mer for identisk 10-pakning.

Vitus mener de er konkurransedyktige i markedet

Nettavisen har spurt Frederikke Borgen Risan, kommunikasjonsansvarlig i Norsk Medisinaldepot AS, om hva som er årsaken til de enorme prispåslagene hos Vitus Apotek. Vi har også spurt om de mener det er kvalitetsforskjeller i markedet.

– Så vidt vi kan se er det gjort en prissammenligning på ulike merkevarer. Vi har valgt å satse på kjente og trygge leverandører, som har bidratt til at vi sammen med andre apotekkjeder har sikret god tilgang på testere gjennom en kritisk periode hvor få andre aktører var tilstede, spesielt i desember, skriver Borgen Risan i en e-post. Hun opplyser at de ikke har vurdert kvaliteten på andre enn de testene de selv selger, og kan derfor ikke kommentere på andre merkevarer.

– Vi tilbyr testene til følgende priser: Singeltest: 99,90 kroner, fem-pakning, 399,90 kroner og ti-pakning til 699,90 kroner hvis du blir medlem i kundeklubben, opplyser hun.

Slik svarer hun på om de har tenkt til å endre prisene?

– Vi vurderer prisene våre kontinuerlig. Dagens prisbilde er basert på prisforhandlinger og leveringer som ble gjort til oss i november og desember. Hvis vi oppnår bedre innkjøpspriser i kommende prisforhandlinger vil dette komme kundene våre til gode, avslutter Borgen Risan.