SANDNES (Nettavisen Økonomi:) Nylig måtte daglig leder Kristoffer Myklebust (32) ta den tunge ringerunden. 14 ansatte fikk beskjed om at bedriften Sørvest Bygg måtte melde oppbud.

Dagen etter møttes de ansatte en siste gang. De takket hverandre og tok hverandre i hånden. Det var lite de kunne gjøre med de skyhøye prisene som preger markedet.

– Det er sårt å miste en så flott gjeng, og jeg skulle ønske det ikke ble slik, forteller daglig leder Myklebust.

Fastpris-avtalene bedriften inngikk i 2020 og begynnelsen av 2021, kommer han seg ikke ut av. Varemangel, forsinkelser, skyhøye energipriser og redusert produksjonskapasitet har ført til galopperende priser i byggebransjen. Varene er langt dyrere enn før, og fra 1. april skal prisene på materialer videre opp - nok en gang.

– Før kom det mindre prisjusteringer i oktober og februar. Nå har prisene gått opp annenhver måned, og da er det ofte snakk om 10 til 30 prosent. Det er helt sykt, sier Myklebust.

Les også: Nå er byggebransjen livredd: – Mye mer alvorlig enn under pandemiutbruddet

– Selv små jobber har plutselig blitt veldig kostbart

Mange har gjennom høsten og vinteren opplevd at husbygging og oppussing hjemme har blitt langt dyrere enn antatt. Tømreren Myklebust har slitt med å svare for prisøkningen overfor kundene. Mange sliter med å tro på at internasjonale forhold kan påvirke prisen på dører, vinduer, maling og sponplater i Norge.

– Når prisene har økt slik de har gjort nå, har det vært vanskelig å ta seg betalt slik at du får marginene du trenger for å overleve, sier tømreren.

Sørvest Bygg kunne både planlegge, tegne og bygge mindre tilbygg og garasjer. De ansatte kunne bli leid ut til andre prosjekter på timebasis.

Bedriften kunne også bli med på utbyggeres prosjekter - for eksempel å sette opp en hytte eller et rekkehus - til en avtalt, fast pris. Det var disse prosjektene som skulle bli bedriftens bane, og gjorde at Myklebust 17. mars måtte slå Sørvest Bygg konkurs.

– Vi har fått mindre tid til å utføre byggeoppgavene, og det er oss det går hardest utover når utbyggerne må ta grep som følge av de høye materialprisene. Det er ikke uvanlig at prisene går opp underveis i så store prosjekter. Risikoen de har tatt har gått utover oss, sier Myklebust.

I dag er han usikker på hva han skal gjøre videre. Han er stolt over bedriften han bygget opp, og er ikke fremmed for å gjøre noe liknende i fremtiden. Men han er også åpen for å finne et nytt yrke.

– Psykisk og fysisk har det kostet. Det koster å ligge bakpå hele tiden. Nå skal jeg få mesterbrevet i boks, og så må jeg tenke litt, sier Myklebust.

Les også: Som å denge bikkja etter at den endelig har begynt å oppføre seg pent

NHO er bekymret for de små byggebedriftene

NHO Rogaland-direktør Tone Grindland følger situasjonen i byggebransjen tett, og er bekymret. Gjennom koronapandemien har etterspørselen etter trevare blitt kunstig høy, i takt med at folk har reist lite og bygget mye.

I Canada har barkebiller ført til store problemer og har bidratt til at tilgangen på tømmer har blitt kraftig redusert. USA har måttet importere tømmer fra Europa i stedet. Det grønne skiftet, økende strømpriser og logistikk-utfordringer har bidratt til økte priser. I tillegg har ukrainske sjåfører kalt hjem til krig, mens polske og baltiske sjåfører er kalt hjem til å være i beredskap. Dette driver opp transportprisene voldsomt.

– Sanksjonene påvirker selvfølgelig vareflyten her og nå, men gjenoppbygningen av Ukraina etter krigen gjør at den høye etterspørselen etter trevare kommer til å vare lenge, sier Grindland.

Som Sørvest Bygg er et eksempel på, kan det skape store problemer for bedrifter som skal levere til fastpris-kontrakter.

– Prisveksten er ikke regnet inn i anbudene, og bedriftene taper i praksis på å gjennomføre jobber. De høye prisene er krevende for alle byggebedrifter, men særlig sårbare er de små- og mellomstore byggebedriftene. Det er nok de som i første rekke vil gå konkurs, sier NHO Rogaland-direktøren.

Les også: Dårlig nytt for alle som skal bygge på huset: – En krevende situasjon

Frykter store konsekvenser

Nina Solli, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, frykter at aktiviteten i bransjen stopper helt opp på grunn av mangel på stål, betong og trelast.

– Vi får daglige bekymringsmeldinger fra bedrifter som melder om mangel på varer, uoverkommelig høye priser og kontraktsforhold som gir et risikobilde som er svært krevende. Byggenæringen er Norges største fastlandsnæring, og konsekvensene av fallende aktivitet kan får store utslag, sier Solli.

– Russland og Hviterussland er store produsenter av trelast og trebaserte produkter. Hvordan har krigen påvirket markedsdynamikken?

– Russland og Hviterussland innførte eksportrestriksjoner allerede i fjor, og dette har betydning for verdensmarkedet. Russland er en stor leverandør av trelast og tømmer til særlig Kina. Allerede i pandemien var bortfall av trelast fra Russland et faktum. Norge har ikke importert trelast fra Russland. Derfor er det mer snakk om indirekte konsekvenser, hvor det er underskudd av trelast i verdensmarkedet som kan påvirke tilbud og etterspørsel.

– Energiprisene har skutt i været siden i fjor sommer, og har fått et ytterligere løft på grunn av krigen. Hvor mye har energiprisene å si for prisnivået som norske bedrifter og forbrukere forholder seg til?

– Veldig mye. Strømprisen er, på samme måte som andre innsatsfaktorer, en sentral del av kostnadsbildet for bedriftene. Øker risen på å drive en bedrift, må bedriftene ta det igjen ved å øke kostnadene på sine varer. Om ikke vil bedriften gå med tap og til slutt gå konkurs, svarer Solli.

Ingen snarlig løsning

Kristoffer Myklebust snakker med mange tømrere fra ulike steder og skroller gjennom sosiale medier. Inntrykket hans er at mange sliter om dagen. Selv tenker han på hva han kunne ha gjort for å unngå konkurs.

– Jeg angrer på at jeg ikke hadde mer is i magen. Vi skulle tatt flere egne prosjekter og fordelt risikoen bedre. Flere, kanskje så mange som halvparten av de ansatte, burde nok vært utleid, sier Myklebust.

NHO spår at situasjonen bare vil bli tøffere for byggebransjen - spesielt etter 1. april, når prisene stiger videre. Tone Grindland ser ingen snarlig løsning. Det vil kreve at verden blir «normal» igjen.

– Men det vil ta tid, og mange av faktorene som spiller inn går ikke over med det første. Vi må se på varige strukturelle endringer sammen med EU. Vi må for eksempel legge opp til produksjoner av materialer nærmere oss, ikke bare i Asia, sier Grindland.