Torsdag og fredag har vært de to billigste dagene med strøm i Sør-Norge siden høsten i fjor - og nå fortsetter prisene nedover.

Billig strøm i en periode der Statnett frykter for forsyningssikkerheten er riktignok et relativt begrep: I praksis betyr det at ekstremprisene har sluppet taket i et par dager, prisen ligger rundt det som har vært normalprisen i alle tidligere år.

Les også: Slik jobbet staten for strømkabler som ville gi dyrere strøm

Fra ekstrempriser til minuspriser

Prisfallet fra rundt 150 til 37 øre (pluss moms) kommer ikke som følge av godt med vann i norske vannmagasin. Hovedårsaken er derimot relativt lavt forbruk i kombinasjon med mildt vær og helligdag og inneklemt dag. Samtidig har det blåst svært mye både i Tyskland og Danmark, og stor produksjon av solkraft midt på dagen.

Dette har presset prisene i både Danmark og Nederland til minuspriser i enkelte timer. Onsdag ettermiddag får danskene betalt opp til 11 øre per kWh for å bruke strøm! I Sør-Norge faller prisen til litt under 4 øre. Samtidig er prisen 30 ganger dyrere på sitt dyreste.

Dette illustrerer den store utfordringen med fornybar kraftproduksjon, hvor det ofte enten ikke produseres nok - eller altfor mye.

På toppen av det hele er strømkabelen til Nederland ute av drift på grunn av en feil, noe som fører til mindre eksport. Kabelen er ventet å være ute av drift frem til august.

Lave priser fortsetter

De siste tallene fra strømbørsen Nordpool viser at de lave strømprisene fortsetter inn i helgen. Snittprisen på Østlandet faller fra 48,5 til 34,7 øre per kWh.

Men det som virkelig er spektakulært er prisvariasjonene gjennom dagen:

  • På det aller billigste i morgen, mellom 8 og 9, vil strømprisen være 0,73 øre (!) per kWh
  • Mellom 22 og 23 på kvelden vil strømprisen være 140,21 øre

Prisene er eksklusiv moms, og blir dermed vil en kWh reelt sett koste like under ett øre på sitt billigste.

Det betyr at prisen på kvelden vil være 191 ganger høyere enn på dagen, og på det billigste vil prisen i Sør-Norge være lavere enn i Nord-Norge. Men prisene i Nord-Norge fortsetter ikke opp på samme måten på ettermiddagen, og får dermed som vanlig vesentlig lavere gjennomsnittspriser.