*Nettavisen* Økonomi.

Ekstreme tall for Donald Trump

Arbeidsledighet

US President Donald Trump walks across the South Lawn upon his return to the White House in Washington, DC on May 27, 2020. - SpaceX's landmark launch to the International Space Station -- the first crewed mission to blast off from US soil in almost a decade -- was scrubbed today due to bad weather.

EKSTREME TALL: Det er ikke gode dager for president Donald Trump med stadig forverring av den amerikanske økonomien. Foto: Olivier Douliery (AFP)

Nå er det over 40 millioner arbeidsledige. Men børsen startet opp, fordi bunnen kan være nådd.

28.05.20 22:18

OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Nedstengningene som følge av koronaviruset har sendt amerikansk økonomi utfor stupet, og 2,1 millioner amerikanere har søkt om arbeidsledighetstrygd den siste uken.

Ifølge helt ferske tall forventes det nå at arbeidsledigheten i USA vil passere 40 millioner amerikanere. Det tilsvarer om lag én av fire amerikanske arbeidere.

Les også: Kraftige reaksjoner etter sjokkmelding om Trumps vekt

Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. I forrige uke var det 2,4 millioner amerikanere som søkte om arbeidsledighetstrygd.

Les mer: Trump jubler over at journalister mister jobben - pressen slår tilbake

- Trump vil gå på et historisk nederlag

En ny ordning som skal hjelpe arbeidere som ikke er i samme type fast arbeid, som for eksempel Uber-sjåfører, har mottatt over 1,2 millioner søknader.

Dette kommer i tillegg til den allerede prekære situasjonen i amerikansk økonomi. Som Nettavisen tidligere har omtalt, kan den økonomiske situasjonen føre til et kraftig nederlag for president Donald Trump som stiller til gjenvalg i november.

Les mer: Nye, skrekkelige tall for Donald Trump: - Vil gå på et «historisk nederlag»

Den siste rapporten for det som blir kalt «verdens viktigste tall», det månedlige tallet for antallet arbeidsplasser som skapes og tapes i privat sektor i USA, viste at i april ble det 20,5 millioner nye arbeidsledige i USA.

Dermed er den offisielle arbeidsledigheten på 14,7 prosent.

– Det finnes ikke sidestykke for en slik stopp i økonomien i midten av mars, sa sjeføkonom Andrew Hunter.

Les også: Kinas president: - Vi må forberede oss på krig

Trump varsler pressekonferanse om Kina

På Wall Street startet det likevel med oppgang på torsdag. Dow Jones startet opp for tredje dag på rad, fordi jobbtallene signaliserer at bunnen kan være nådd.

Like før børsslutt snudde derimot børsen, etter at Trump varsler pressekonferanse om Kina på fredag, melder CNBC. Etter å ha vært opp 210 poeng, falt Dow Jones totalt 147 poeng, 0,6 prosent. S&P 500 falt 0,2 prosent, mens Nasdaq Composite falt 0,5 prosent.

På torsdag irettesettes Kina av både Storbritannia, USA, Australia og Canada, og hevder Kina bryter internasjonale avtaler ved å innføre en ny nasjonal sikkerhetslov i Hongkong.

Les også: Storbritannia, USA, Australia og Canada irettesetter Kina

Høy arbeidsledighet lenge

Finansgiganten Goldman Sachs tror arbeidsledigheten i USA vil forbli høy en god stund fremover. De spår at USA vil nå en topp i år på rundt 25 prosents arbeidsledighet, men at den vil falle til rundt 12 prosent ved slutten av året.

De spår også at man i USA vil ha rundt åtte prosents arbeidsledighet ved utgangen av 2021, ifølge CNBC.

Les også: Sjokkerende mange tror på konspirasjonsteori om koronaviruset

BNP falt med fem prosent

Den amerikanske økonomien krympet derimot mer enn forventet i første kvartal, viser ferske tall fra US Commerce Department.

De ferske tallene viser at BNP falt med fem prosent i de første tre månedene, mot 4,8 prosent forventet. Økonomene mener ifølge CNBC at utsiktene for april til juni er enda verre.

USA er svært hardt rammet av koronaviruset med over 100.000 døde og over 1,7 millioner smittede. på torsdag kommenterte Trump for første gang det enorme tapet av 100.000 menneskeliv.

Til tross for skremmende høye tall, har alle 50 stater i USA nå gjenåpnet til en viss grad.

- Positive trender i forbindelse med gjenåpning i Kina og Europa gir selskapene på Wall Street et håp om at USA skal følge etter og oppleve en jevn virusnormalisering og en skarp, rask økonomisk bedring, meldte CNBC på onsdag.

På torsdag sier toppsjefen i Bank of America, Brian Moynihan, at den amerikanske økonomien nå begynner å bedre seg.

Han viser til ferske tall fra kundenes bruk av kreditt og debetkort; mens transaksjonene kollapset med rundt 30 prosent i april, var nedgangen bare på mellom fem og ti prosent i mai.

- Vi begynner å se at økonomien kommer opp av hullet. Vi kan se at vi kommer ut av det dypet vi opplevde i april, og det er gode nyheter, sier Brian Moynihan til CNBC.

- For første gang under denne krisen blir vi bombardert med gode nyheter, sier Jim Paulsen, sjef og investeringsstrateg i Leuthold Group til CNBC på onsdag.

Les mer: - For første gang under denne krisen blir vi bombardert med gode nyheter

Trump presidentordre om sosiale medier

President Donald Trump vil ifølge Det hvite hus signere en egen presidentordre om sosiale medier på torsdag. Det skjer fordi Trump er rasende over at Twitter for første gang har merket to av meldingene hans som villedende etter at han tirsdag tvitret at stemmegivning per post ville føre til valgfusk.

Twitter la nemlig til en lenke til fakta som viser det motsatte.

- Dette blir en stor dag for sosiale medier og RETTFERDIGHET! skriver Trump på Twitter på torsdag.

Det er foreløpig uklart hvilke endringer Trump vil prøve å gjøre, men en lekkasje av det som skal være et utkast er blitt lagt ut på nettet av jusprofessor Kate Klonick.

Både Facebook og Twitter opplever nedgang på børsen på torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.