E24 skrev i forrige uke at en garasjeplass i det eksklusive Sommerroprosjektet ved Solli plass (se faktaramme nedenfor) ble solgt for rekordhøye 2,25 millioner kroner.

Boligprosjektet består av 56 leiligheter, der kvadratmeterprisene varierer fra snaue 200.000 kroner til opp mot 300.000 kroner. Da snuser vi på kvadratmeterrekorden i det norske boligmarkedet.

Den dyreste leiligheten i prosjektet er solgt for 70 millioner kroner, slik at et par millioner fra eller til for en garasjeplass neppe gjør det store utslaget.

– Prosjektet har vært en stor suksess. Leilighetene ble kjøpt på kontrakt i 2020 og prosjektet fylt opp i slutten av 2022. Det var en enorm interesse med budrunder for de fleste kontraktene, og alle leilighetene ble solgt i løpet av kort tid, sier eiendomsmegler Trond Nordahl Amundsen i Privatmegleren Aveny til Nettavisen.

Umiddelbart solgt ut

Ikke alle leilighetene i prosjektet har en egen parkeringsplass. Og Amundsen sier at av og til skjer det ting på hjemmebane. Man finner ut at det er bedre å selge parkeringsplassen videre til andre som ikke har parkering.

– For de fleste av de større leilighetene følger det med en plass som er inkludert i prisen. De fleste leilighetene i prosjektet med garasjeplasser ble umiddelbart solgt ut, sier han.

Og så var det rekordprisen for garasjeplassen. For inntil 2,25 millioner kroner kan få kjøpt over 4100 boliger i Norge, ifølge tall fra Finn.no. Faktisk er 73 leiligheter i Oslo til salgs for under dette beløpet.

Mange, mange år

Men for 2,25 millioner kroner kan du også betale en ny parkeringsbot på 900 kroner hver dag i over åtte år fremover for å matche budet. Da har vi rundet ned til 300 betalingsdager i året, der vi har trukket fra søndager og helligdager.

Det er også innendørs parkeringsalternativer i nærområdet. Det nærmeste alternativet er Hydro-garasjen under det gamle Hydro-bygget i Bygdøy allé 2. Her er månedsprisen 3900 kroner, inklusive moms, 46.800 kroner i året.

Med andre ord kan man med dagens priser leie seg en plass Hydro-garasjen i 48 år (!) fremover før man når opp til budet på 2,25 millioner.

Det er utendørs beboerparkering rundt Solli plass til langt lavere årspriser, men her er det hard kamp om plassene. Den store etterspørselen etter parkeringsplassen understrekes av at nest høyeste budgiver bare lå 10.000 kroner under budvinneren.

Eksepsjonelt god pris

– Det er voldsomt og en helt eksepsjonelt god pris for garasje. Den forrige rekorden ble satt på Tjuvholmen for to år siden på 1,6 millioner, slik at den nye rekorden er nesten 40 prosent høyere, kommenterer Amundsen Nettavisens regnestykker.

Beboerne i Sommerrokvartalet må ut med egen garasjeleie i tillegg til ordinære månedlige fellesutgifter.

– Hvor viktig er parkeringsplasser for prisen på leiligheter innenfor Ring 2?

– Det er et stort pluss at leiligheter har dette alternativet inkludert, disse leilighetene er mest etterspurt. Har du parkeringsplass innenfor Ring 2, snakker vi om betraktelig høyere kjøpesummer. Det er et annet trykk på disse leilighetene, fordi de er få, og det er ekstremt stor etterspørsel etter dem, svarer Amundsen.

Må ha tilgjengelige biler

I Sommerro-prosjektet og på Oslo vest, som Amundsen kjenner godt, er det veldig mange boligeiere som reiser bort i helgene. Da må de ha en bil som er tilgjengelig,

Men Oslo kommune skal fjerne ytterligere parkeringsplasser innenfor Ring 2, blant annet på St. Hanshaugen. Amundsen sier at prisen på boliger sentralt i Oslo i likhet med det meste styres av tilbud og etterspørsel.

– Jo verre det blir for noe mange vil ha, desto høyere blir prisene for de leilighetene som er igjen med parkeringsmuligheter. Det er noen boligkjøpere som absolutt vil parkere i nærheten av der de bor.

Amundsen synes det er bra at det satses på miljøvennlighet, noe den vellykkede subsidiepolitikken av elbiler viser.

En liten gullgruve

– Men noen boligeiere har alltid behov for å parkere, og de som kan tilby en eiendom med garasjeplass inkludert, sitter på en liten gullgruve, er den klare dommen.

– Bortsett fra garasjeplass og parkeringsmuligheter, hva er folk villige til å betale for i dagens boligmarked?

– X-faktorer er heis, peis og balkong, det prøver meglerne å få godt frem i annonser. Det sies at dette er en floskel fra meglerne, men det stemmer godt. Har man i tillegg parkeringsplass, gir det en ekstremt etterspurt eiendom, sier Amundsen.

Og en leilighet har en stor appell om balkongen ligger mot vest, slik at det er sol både om ettermiddagen og kvelden

– Hva med etasjens betydning for prisen, hvor viktig er det å ha en toppleilighet?

– Det er veldig avheng av hvor eiendommen ligger. Men for en leilighet i 2. etasje i Oslo vest kan det skille flere hundre tusen kroner per kvadratmeter oppover i etasjene.

Millioner i differanse

Amundsen sier at for en leilighet i Oslo vest på 100 kvadratmeter uten balkong, kan den samme leiligheten i sjette etasje gå for 1 til 1,5 millioner høyere enn den i 2. etasje. Har toppleiligheten i tillegg heis, snakker vi om 1,5-2 millioner i differanse.

– Det er en ekstra stor etterspørsel etter disse leilighetene på toppen, sier megleren.

Amundsen understreker at generelt er det behov for en ny bolig tolv måneder i året. Men i fjor fikk vi en ekstrem markedssituasjon, der rentene ble satt opp hele fem ganger i løpet av få måneder. Mange ble usikre på når prisfallet var over, så fra september til nyttår stod markedet stille.

Snøballeffekt

– Men flere ser nå på nyåret at vi mest sannsynlig nærmer oss en rentetopp. De som vil inn i markedet, er veldig på banen. Etter endringene i utlånsforskriften om kravet til å tåle renteøkninger, har førstegangskjøperne fått større muligheter, sier Amundsen.

Og det starter en snøballeffekt, som begynner med stort trykk på de minste leilighetene, som forplanter seg til de større leilighetene.

– Folk skal ha bolig, og de vil bo sentralt. De som leier ut setter opp prisene når rentene stiger. Det er blitt mye dyrere i Oslo det seneste året å leie leiligheter, det er her vi har sett de største prosentvise prisøkningene, sier Amundsen.