– Vi fikk et brev fra namsmannen angående det første forbrukslånet vi hadde tatt opp. Der sto det at vi risikerte å miste boligen vår dersom vi ikke kunne nedbetale gjelden. Da satte panikken inn, forteller Gry Olaussen i onsdagens episode av tv-programmet «Luksusfellen».

Slik reagerer Gry og Glenn når de ser hvor mye de har i samlet gjeld:

For to år siden bodde hun i en leilighet på Veitvet sammen med ektemannen Glenn Olaussen og sønnen deres. Gry er pedagogisk leder i barnehage og Glenn er driftskoordinator. De hadde alle forutsetning for å klare seg godt i hverdagen.

– De har jo millioninntekt til sammen, påpeker Magne Gundersen til med-programleder Hallgeir Kvadsheim i begynnelsen av episoden.

Ekteparet oppsøkte hjelp fra forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 og siviløkonom Hallgeir Kvadsheim i februar 2020. Da hadde de opparbeidet seg en samlet gjeld på 3.886.904 millioner kroner, inkludert lånet de hadde på boligen. Over én million var usikret gjeld.

– Vi skjønte det samtidig, at vi måtte be om hjelp utenifra. Det var da vi bestemte oss for å søke om deltakelse i Luksusfellen, forteller Gry.

Ble redd for å prate sammen

Gry forteller at hun og ektemannen alltid har vært glad i å kose seg. Ekstravagante bursdagsfeiringer, ferieturer til Danmark, og middager ute på restaurant tappet budsjettet deres for tusenvis av kroner. Overforbruket førte til at de satt igjen med 1.074.724 i forbrukslån og kredittkortgjeld.

Les også: Ingolf (28) sluttet å åpne regningene. Får sjokk når han ser hvor mye han skylder

Da de flyttet inn i rekkehusleiligheten på Veitvet i 2016 tok de opp lån for å ha råd til å kjøpe møbler. Før dette hadde ikke paret annen gjeld enn alminnelig studielån.

– Så økte vi lånet litt, slik at vi kunne dra på sommerferie. Deretter ordnet jeg meg kredittkort, hvor jeg opparbeidet meg en del gjeld. Til slutt tok jeg opp et enda større lån, i et forsøk på å nedbetale alle de mindre lånene. Det ble en ond sirkel, forteller hun til Nettavisen.

De økonomiske problemene la en demper på forholdet, erindrer Gry.

– Økonomi har vært et betent tema hjemme hos oss. Vi ble redde for å prate med hverandre, sier hun.

Deltakelsen i Luksusfellen skulle vise seg å være redningen. Både Gry og Glenn har erfart hvor viktig det er for et parforhold å ha orden på økonomien.

– På mange måter har Hallgeir og Magne reddet forholdet vårt, innrømmer en tydelig fornøyd Gry i episoden.

Måtte selge boligen

Kvadsheim forteller at han umiddelbart la merke til at ekteparet slet med å kommunisere når det gjaldt økonomien deres. Ifølge ham er det mange par i Norge som sliter med akkurat det samme.

Les også: Sommerferie med sjokkpriser: - Må betale mer fordi de er for sent ute

– Dersom man ikke prater sammen når det oppstår økonomiske problemer, risikerer man å oppleve en god del friksjon innad i forholdet, mener Kvadsheim.

Han var opptatt av å overbevise paret om at det å selge boligen var den letteste måten å komme seg ut av knipen på. Det var den eneste måten å sørge for at betalingsanmerkningene ble borte, samt gjøre det enklere å komme seg inn på boligmarkedet i fremtiden, forteller han.

– Vi råder aldri til å selge med mindre vi ser at alternativet er mye verre. Det var det i dette tilfellet. Gry og Glenn hadde blitt sittende med høy gjeld i veldig lang tid fremover, sier Kvadsheim til Nettavisen.

Kvadsheim lot seg imponere over parets motivasjon til å få orden på økonomien. Gundersen er enig i at paret la inn en solid innsats.

– De fikk nedbetalt gjelden raskt og virket som at de greide å opprettholde gode rutiner. Det er som med mange av deltakerne våre - de skjønner at det fungerer og ønsker ikke å gå tilbake til slik ting var. Og dette var jo et tilfelle hvor begge parter i utgangspunktet hadde ganske god råd, uten helt å innse det selv, forteller Gundersen.

Ønsker å gå videre

Gry forteller at deltakelsen i Luksusfellen har fått parets økonomi på rett kjøl igjen. I dag leier hun og samboeren en leilighet på Løren, mens de forsøker å bygge en sterkere økonomi før de omsider vil inn på boligmarkedet igjen.

– Vårt ønske var hele tiden å beholde leiligheten. Sønnen vår har vokst opp på Veitvet og vi trivdes godt i nabolaget. Men da vi fikk oversikt over hvor mye gjeld vi satt igjen med, skjønte vi at situasjonen var mer alvorlig enn som så. Det har vært en veldig vanskelig prosess for oss begge, erkjenner Gry.

Nå etterlyser hun mer åpenhet rundt temaet.

– Alle kan gå på en smell. Vi hadde ikke snakket med familien vår i forkant av dette og det var ingen som skjønte hvor ille det var. Nå opplever vi at alle rundt oss er veldig støttende, og ikke minst stolte over at vi tør å være åpne om hva vi har vært gjennom.

Gry synes det er vanskelig å forstå hvordan hun kunne la det gå så langt.

– Jeg føler på en stor skam, men det er viktig å huske at vi har vokst enormt på denne erfaringen. Nå er vi bedre skodd for å takle de økonomiske utfordringene som måtte komme i fremtiden, avslutter hun.