*Nettavisen* Økonomi.

El-avgiften er tilbake

Foto: (Foto: Christian Steffensen, TV 2 Nettavisen)

Bare seks måneder etter at den ble fjernet, kommer el-avgiften for næringslivet tilbake. Bare prosessindustrien slipper unna.

Finansminister Per-Kristian Foss sender i dag et brev til Eftas overvåkningsorgan, og ber om å få godkjent et nytt system for el-avgift som skal iverksettes 1. juli. Det skriver Dagens Næringsliv.

1. januar i år ble hele el-avgiften fjernet for næringslivet, fordi overvåkningsorganet Esa mente det var i strid med EØS-avtalen, siden bare industrien var fritatt.

Det var allerede i fjor høst varslet om endringer i avgiften på ni øre per kilowatt time. Den nye modellen skal både skjerme store deler av industrien, og gi full el-avgift til resten av næringslivet.

Foss har valgt en svensk modell, som allerede er godtatt av Europa-kommisjonen, når det nye systemet skal lages.

Den nye modellen betyr at prosessindustrien får beholde sitt fritak, med unntak av kraft levert til administrasjonsbygg. Også treforedlingsbransjen kan få fritak, men der mangler en forpliktende avtale om strømsparing.

- Viu tar sikte på å få fritatt treforedling på linje med prosessindustrien. Da er alternativet å inngå avtale om energisparing, sier Foss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.