*Nettavisen* Økonomi.

Gunnar Stavrum

El-sparkesykkel er mindre farlig enn du tror - bare 20 ulykker per 100.000 turer

El-sparkesykkel

Glatt føre gir mange flere skader enn de fryktede el-sparkesyklene.

Få eller ingen folkeslag elsker reguleringer mer enn nordmenn. Kommer det noe nytt, varer det ikke lenge før de første kravene om lover og regler.

Årets beste eksempel er el-sparkesykler. Skadetallene overdramatiseres og den ene avisen etter den andre krever reguleringer i gravalvorlige lederartikler.

Men er el-sparkesyklene virkelig så farlige som man vil ha det til?

Sannsynligvis ikke, bare smak på disse tallene:

En studie fra helse- og transportmyndighetene i Austin, Texas viser at el-sparkesykler i gjennomsnitt gir 20 skader per 100.000 turer. Og det aller viktigste tiltaket for å få ned antall skader og alvorlighetsgraden er å bruke hjelm.

Les studien: Elektriske sparkesykler gir 20 skader per 100.000 turer

I USA er anslagene at det ble gjennomført 38,5 millioner turer med el-sparkesykkel i fjor.

I Austin kom de første el-sparkesyklene i april 2018, og fra september til november ble det gjennomført nesten en million turer i byen. De fleste skadene skjedde i gatene (55 prosent), mens 33 prosent skjedde på fortau. Et lite mindretall - bare rundt 10 prosent - kolliderte med en bil.

Austin registrerte ingen dødsfall, mens det ble registrert en håndfull dødsfall i hele USA. Svært mange opplyste at de ble skadet første gang de prøvde el-sparkesykkel.

Med andre ord så er det særlig to tiltak som vil ha effekt: Test el-sparkesykkelen rolig og på et beskyttet område første gang, og bruk hjelm.

Klikk på bildet for å forstørre.

FÅ ULYKKER: Denne studien anslår at det skjer 20 ulykker per 100.000 turer med el-sparkesykkel. Foto: Austin Public Health

- Våre funn viser risikoen ved å kjøre el-sparkesykkel og har viktige implikasjoner for hvordan man individuelt kan redusere risikoen ved å ta forhåndsregler, sier direktør Stephanie Hayden for Austin Public Health i en uttalelse.

Her kan du lese studien: Dockless Electric Scooter-Related Injuries Study.

De fleste som ble skadet var mellom 18 og 29 år, og skaderisikoen falt betydelig etter antall ganger man har brukt el-sparkesykkelen. Lørdag og søndag var dagene med flest skader, ifølge studien.

Andre faretegn: En tredjedel av førerne hadde drukket alkohol, omtrent like mange la skylden på for høy hastighet og nær 40 prosent av skadene skjedde på kvelds- og nattetid.

- Bare en av de 190 skadede brukte hjem, heter det i studien.

Rådene er enkle: Øk opplæringen og legg vekt på å bruke hjelm og å kjøre i en trygg hastighet. Og målrett informasjonen mot unge voksne mellom 18 og 29 år.

Poenget er at el-sparkesykler har en risiko, men at de er mindre farlige enn det skapes inntrykk av. Det betyr ikke at vi ikke kommer til å oppleve dødsfall, men det kan være fornuftig å se el-sparkesykler opp mot andre farefulle aktiviteter - som å gå utendørs når det er kaldt og glatt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bruk hjelm når du bruker el-sparkesykkel  Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ifølge Skadeforebyggende forum får rundt 600.000 personer i Norge medisinsk behandling med skader etter uhell og ulykker. Vi pådrar oss risiko hver eneste dag, enten vi går, sykler eller tar trikken.

Følgelig er det fornuftig at hver enkelt bruker hodet når vi bruker el-sparkesykkel. Men det er ikke noe statistisk holdepunkt for å bli hysteriske.

PS! Hva mener du? Er el-sparkesykler så farlige at de må reguleres, eller tror du det vil gå seg til etterhvert som folk får erfaring med dem? Skriv et leserinnlegg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.