Elbil-andelen av norsk bilsalg endte på 82,9 prosent i første kvartal 2022.

– Elbilandelen ligger nå på et nivå vi aldri tidligere har sett, og er etter første kvartal på rekordhøye 82,9 prosent. På samme tid i fjor var andelen på 52,8 prosent, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) i en melding.

Av 32.342 nye personbiler i første kvartal, er 26 800 elbiler. Bare i mars ble det registrert 13.983 elbiler. Det er soleklar ny rekord, ifølge NAF.

- Nå selges det nesten bare elbiler. Det totale nybilsalget var på 16.238 biler. Det betyr at 86 prosent, eller nesten ni av ti solgte nye biler var en elbil. Holder vi bedriftsmarkedet utenfor og kun ser på privatkunder var faktisk elbil-andelen på hele 96 prosent, sier Thor Egil Bratland, myndighetskontakt i NAF, i en melding.

Model Y

Som vanlig ga en en ny båtlast med Teslaer raskt utslag på registreringsstatistikken. Nykommeren Tesla Model Y står alene for 3.305 registreringer i mars, mens velkjente Model 3 står for 1.696 registeringer. De to modellene sto for rundt en tredel av markedet i mars.

Det ligger også an til at Tesla vil gjøre det godt i tiden fremover. Selskapets nye fabrikk i Tyskland har vært kraftig forsinket, men ble offisielt åpnet 22. mars. Etter det Nettavisen forstår vil de første bilene produsert i Tyskland komme til Norge innen et par uker, og med det vil også Performance-utgaven av bilen bli tilgjengelig.

Model Y vil bli hovedfokus på den nye fabrikken, og selskapet hevder de nå kan levere kunder bil i mai. For Model 3 må man nå vente til høsten.

Les også: Tesla-salget knuser konkurrentene

Nesten ingen diesel og bensin

Fem av de ti bilmodellene som topper listen er nykommere som ikke fantes på markedet i fjor. Og samtlige topp 10 merker og modeller er rene elbiler. Biler med diesel og bensin utgjør nå bare 6,2 prosent av totalmarkedet, ned fra 10,9 prosent i samme kvartal i fjor.

Les også: Elbil-eksplosjon i hele landet

- Vi kan grovt sett oppsummere med at nå vil så godt som «alle» ha elbil, og det de fleste velger er en firehjulsdrevet SUV. De bilmerkene som har en slik kombinasjon i sitt tilbud, og som i tillegg kan levere, krig og chipmangel tatt i betraktning, er vinnerne på statistikken hittil i år, uttaler Solberg Thorsen.

Les også: Nå selges populære elbiler på Finn til over ny pris