*Nettavisen* Økonomi.

Elendig avslutning på helrød børsuke

Foto: Scanpix

Også fredag ble pengefolket slått både gul og blå på børsen. Hele oppgangen siden slutten av juli har forduftet, og i løpet av den siste uken har børsen falt med nesten seks prosent.

26.09.03 16:39

Aktørene ved Oslo Børs opplevde nok en dag med kraftig kursfall. Da børsen stengte, hadde hovedindeksen falt til 143,19 poeng, det laveste nivået siden slutten av juli. 1,89 prosent av verdiene har blåst bort i løpet av dagen.

Forrige fredag endte hovedindeksen på 152, 09 poeng. En uke etter er hovedindeksen nesten seks prosent lavere.

Tidlig på dagen var det Aker Kværner og Røkkes hovedbankforbindelser DnB og Gjensidige NOR som førte an. Ved børsslutt var det stort sett rødt overalt.

Nedtur for Nera

Nera er blant selskapene som faller kraftig på grunn av dårligere utsikter for utstyrsprodusenter til telekom-bransjen. Kursen endte 6,16 prosent ned. I teknologisektoren må også tungvektere som Tandberg og Ementor bite i seg en kraftig nedgang.

Statoil er tilbake på nivået fra midten av juli etter et kursfall på 1,97 prosent. Erkerivalen Hydro har falt 2,30 prosent etter meldinger om svake gjødselpriser. Stort bedre står det ikke til med Tomra, som endte ned 4,0 prosent.

Ny Røkke-smell

Orkla-meldingen om at Røkke-selskapet Norway Seafoods sannsynligvis ikke greier å betale et avdrag på 600 millioner kroner ved forfall 30. september, førte til at aksjekursen i Aker Kværner falt kraftig ved børsen torsdag.

Fredag er samtlige aviser fulle av spekulasjoner omkring gjeldssituasjonen i Røkkes selskaper. Det skaper ny usikkerhet i Aker Kværner, hvor en stor del av Røkkes milliarder er syltet ned, og aksjekursen fortsetter nedover. Ved børsslutt var aksjekursen ned 5,53 prosent, og endte på 94 kroner.

Det er gått bare en uke siden Aker Kværner meldte om milliardkontrakter i USA og Finland. Da var kursen en stund oppe i 115,50 kroner.

Frykter Røkke må selge

Det aksjonærene nå frykter, er om Røkke skal bli tvunget til å selge aksjer i Aker Kværner for å komme seg gjennom betalingskrisen. Røkkes eierandel på 49,9 prosent har med dagens kurs en verdi på cirka 2,1 milliarder kroner.

Blir Røkke tvunget til å selge for eksempel en tredel av aksjene i ett jafs, må han trolig gå under dagens børskurs for å finne en kjøper. Det er ikke særlig positivt for den framtidige kursutviklingen.

Får bank

Også Røkkes bankforbindelser, med DnB og Gjensidige NOR i spissen, sliter tungt på børsen. Svært få vet hvor stor bankenes eksponering mot Røkke-systemet faktisk er, men det er hevet over enhver tvil at det er snakk om milliardbeløp. Et tap i den størrelsesorden vil svi kraftig selv for en kjempe som DnB.

DnB og Gjensidige NOR endte begge med en nedtur fredag, på henholdsvis 0,29 og 1,21 prosent.

Det ble fredag handlet for 2,16 milliarder kroner på børsen. Det er 82 selskaper som gikk ned, og 21 som gikk opp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.