Gå til sidens hovedinnhold

- Elendig norsk fisk

Vladimir Sjirinovskij mener Norge har gitt blaffen i miljøet og norsk laks derfor er forgiftet.

Den kjente nasjonalistiske russiske politikeren skrudde opp temperaturen i laksestriden mellom Russland og Norge et par hakk da han møtte TV 2 mandag.

- Dere driver med forgiftet laks! Elendig fisk. Der har dere igjen for å gi blaffen i miljøvern. Laksen deres er full av farlig gift!

- Så du tror ikke dette er en politisk beslutning?

- Selvfølgelig er det det! Økonomi og politikk går på ett ut!

Norsk frykt
I det russiske næringsmiddeltilsynet er det juleferie nå, og den norske laksenæringen venter i spenning på hva som skjer når ferien er over.

- Det er frykt, helt klart. Stemningen var svært nervøs da vi fikk høre om dette, sier Børge Prytz Larsen. Børge Prytz Larsen er den nest største importøren av laks og ørret til det russiske markedet. Han har kriseplanene klare.

- Hvis dette strekker seg utover den tredje uka, vil vi begynne å se på muligheten for å kjøpe inn skotsk og chilensk laks.

Dramatiske konsekvenser
Larsen tror vi kan forvente et ras i lakseprisen på mer enn 50 prosent hvis importforbudet fortsetter. Det vil i så fall få dramatiske konsekvenser for hele den norske laksenæringen.

- Jeg tror det er meget farlig å bagatellisere denne krisen, sier han.

- Så konsekvensene kan bli større enn det som er kommet frem hittil?

- I mine øyne definitivt!

Blant den russiske befolkningen er imidlertid norsk laks fortsatt populær, og ingen TV 2 snakket med mandag hadde hørt om den pågående boikotten.

- Nei, det kan ikke være sant. Vi elsker norsk laks og kommer alltid til å gjøre det. Det er ikke snakk om at det er innført noe forbud, sier en mann, som var langt mer skeptisk til egne myndigheter enn til norsk laks.

Kommentarer til denne saken