Den første fredagen i måneden offentliggjøres de amerikanske sysselsettingstallene. Og tallene for desember viser at det ble skapt 199.000 nye jobber utenfor jordbrukssektoren. Arbeidsledigheten i USA ved utgangen av måneden var på 3,9 prosent, og det er faktisk lavere enn spådd.

Ifølge amerikanske statistikkmyndigheter steg sysselsettingen innenfor sektorer som fritids- og overnattingsmarkedet, for akademikere, produksjon og byggebransjen, men også transport og lager.

Handelsbanken skrev i sin morgenrapport at det var ventet en jobbvekst på 425.000 etter skuffende 210.000 i november. Ledigheten var spådd å falle til 4,1 prosent. Fasiten ble altså litt lavere, og antall ledige personer falt med 483.000 fra november til 6,3 millioner ved utgangen av desember.

Les også: Filleristet Donald Trump i tordentale

Verdens viktigste

De reelle forventningene til jobbveksten kan ifølge Handelsbankens eksperter ha vært enda høyere, fordi det kom sterke tall fra arbeidsmarkedet tidligere denne uken. DNB Markets opererer med 450.000 nye forventede jobber, mens forventningene andre steder tilsa 400.000.

Sysselsettingstallene, såkalte Nonfarm Payrolls, kalles gjerne verdens viktigste nøkkeltall. Store avvik fra forventningene kan påvirke aksjemarkedene. Før tallene ble offentliggjort lå hovedindeksen på Oslo Børs på 1207,70 poeng, en oppgang på 0,26 prosent

Hele oppgangen er borte15. minutter etter at tallene ble kjent i markedet (se grafen under)

.

Handelsbankens eksperter spådde på morgenen en fortsatt svak utvikling i sysselsettingen i tjenestesektoren. Det brede arbeidsmarkedet var imidlertid ventet å vise en sterkere utvikling enn hva vi så i november, fordi det har vært et videre fall i antall nye dagpengesøkere.

Da pandemien brøt ut i mars 2020, var ledigheten nede på 3,5 prosent, antall utenfor arbeidsmarkedet 5,7 millioner.

Det var det laveste nivået siden slutten av 60-tallet. Sysselsettingsgraden nå er 1,5 prosentpoeng lavere enn før pandemien. Det amerikanske arbeidsmarkedet sliter med tilbudet av arbeidskraft. Det er en mismatch mellom kompetansen til de som står utenfor og hva bedriftene ønsker seg.

Les også: Gigantisk opptur for Donald Trump og nye skrekktall for Biden

Henger igjen

Men tilbudssiden (yrkesdeltagelsen) i det amerikanske arbeidsmarkedet henger fortsatt igjen. Det betyr at arbeidsmarkedet strammer seg ytterligere til, som kan sette fart på lønnsveksten.

Et positivt tegn er at antall langtidsledige (over 27 uker) er på vei nedover. I desember var antallet nede på 2,0 millioner, en nedgang på 185.000 fra november.

Amerikansk økonomi preges nå av høy inflasjon og fare for flere renteøkninger. Rentereferatet denne uken fra den amerikanske sentralbanken satte ytterligere fart i spekulasjonene om en renteheving allerede i mars.

Handelsbanken skriver at det er rundt 80 prosent sannsynlighet for en amerikansk renteøkning om to måneder. Norges Bank har også signalisert en ytterligere heving i mars.