«Diplom-Is tok kategoriandeler i en iskremkategori som både er fallende totalt sett etter pandemien og ble i tillegg påvirket av dårlig sommervær i 2022.»
Det skriver selskapet i sin ferske årsrapport.
– Været har enorme effekter på iskremsalget. Det så vi særlig med den fantastiske sommeren i 2018. Da gjorde vi ikke annet enn å distribuere is, sier administrerende direktør Martin Kjekshus i Diplom-Is til Nettavisen.
Diplom-Is samarbeider med Frivind AS, som leverer værprognoser til iskremprodusenten. Han sier budsjettene lages for såkalt nøytralt vær, men at de lager scenarioer for økninger i salget.
– Sommeren i fjor hadde ikke så mye nedbør, med det var heller ikke så varmt.

Diplom-Is bytter navn på kritisert pinneis: – Ikke innafor lenger
48 millioner i minus
Salgsinntektene for Diplom-Is endte i 2022 på 1,2 milliarder kroner. Det er en nedgang fra 1,25 milliarder kroner i 2021.
Driftsresultatet viste 48 millioner i minus. I pandemi-året 2021 gikk selskapet med 26 millioner i pluss.
«Med prisveksten på innsatsfaktorer, energi og transport har det vært et utfordrende år, og totalt sett har Diplom-Is nedgang i omsetning og driftsresultat sammenlignet med 2021», skriver selskapet i rapporten.
Kjekshus sier at været alene ikke kan ta skylden for det dårlige resultatet.
– Vi har også nedskrevet verdien av noe produksjonsutstyr som ikke lenger brukes til produksjon av iskrem. På lik linje med andre i dagligvarebransjen har også vi hatt nedgang i omsetningen, sier han.
Les også: En istype selger leverandørene mest av i varmen
Doblet salget under pandemien
Pandemi-sommeren 2021 kunne Nettavisen fortelle at Diplom-Is hadde doblet salget av småis.
– Under covid økte kategorien iskrem ganske mye, så har det vært en fall på lik linje med at vi har reist og handlet mindre, sier han.
Strømkrisen rammer også iskremprodusenten, som er helt avhengig av en enorm frysekapasitet. Strømregningen er fire ganger høyere enn normalt.
– Vi har hatt enorm økning i strømutgifter, kostnader til drivstoff og prisøkninger på innsatsvarer og emballasje. Kostnadsøkningene har vi ikke klart å ta ut i økte priser, sier han og utdyper:
– Alle innsatsvarene til iskremen har blitt dyrere, både fløte, sukker, aroma, sjokolade, vanilje og alt annet som er godt å ha i isen har økt vanvittig i pris.
– Hvor høy har prisen på råvarer vært?
– Det har vært ganske forskjellig, men fra 5 til 40 prosent, sier Kjekshus.