Tirsdag presenterte Finansdepartementet listen over dem som ønsker å ta over for Øystein Olsen som sentralbanksjef, når han kommer til å gå av i februar neste år. Da går 69-åringen av etter å ha sittet tolv år som sjef i Norges Bank. Jens Stoltenberg seilet opp som kandidat til jobben tidligere i høst, og den offisielle bekreftelsen på at han har søkt på jobben har nå kommet.

Les også: Søkerlisten er klar - Stoltenberg søker jobben

- Jeg ble kontaktet av Finansdepartementet i november med forespørsel om jeg ville vurdere å søke stillingen. Det har jeg nå gjort, og dette er en jobb jeg er veldig motivert for, sa Stoltenberg i en uttalelse sendt NTB via hans pressekontakt.

Det har imidlertid vært kritiske røster til Stoltenbergs kandidatur på grunn av Nato-sjefens tette bånd til Arbeiderpartiet og statsminister Støre. Nettavisens sjefsredaktør Gunnar Stavrum skrev i en kommentar i november at de politiske bindingene gjør Stoltenberg uegnet til jobben.

«Vanlige folk»

På søkerlisten til Finansdepartementet står det 22 navn, og det er ventet at duellen om den mektige jobben vil stå mellom Stoltenberg og visesentralbanksjef Ida Wolden Bache. Selv om stillingen er en av Norges mektigste stillinger har i teorien alle muligheten til å søke, og ser man på listen er det nok av «vanlige folk» som har søkt. Alt ifra studenter, bussjåfører, bakere og pensjonister. Den 22 år gamle studenten Elias Peltomaa Beisvåg er en av dem.

- Jeg prokrastinerte under eksamensarbeid. Jeg kjedet meg og søkte på stillingen. Av tidligere erfaringer har jeg god organisasjonserfaring, men det var altså en useriøs søknad. Det var ren prokrastinering. Hvis det står mellom meg og Stoltenberg har han nok ikke noe å frykte, humrer Beisvåg over telefonen til Nettavisen.

Les også: Redd for rentebeslutning som får konsekvenser for Ap

- Hvor lang tid brukte du på søknaden da?

- Jeg brukte vel 30 minutter.

- Hvis du hadde fått jobben som sentralbanksjef, hvilke kvaliteter hadde du kommet med?

- Jeg er ung og kommer inn med nytt blod. Jeg hadde vært klar for å tilpasse meg arbeidsoppgavene. Jeg hadde sett på helheten i dagens økonomi og ikke gjort mye annerledes, forteller UIO-studenten.

- Bare for å terge Jens

62 år gamle Rune Malmedal som er bussjåfør for Tide Buss på Vestlandet har også søkt.

- Jeg søkte bare for å terge Jens, sier en lattermild Malmedal til Nettavisen.

Bussjåføren utdyper i en mer alvorlig tone at han ikke synes at det er rett at en med politiske bånd skal få jobben, og håper heller at visesentralbanksjefen får stillingen.

Les også: Solvik-Olsen: - Jens er uegnet som sentralbanksjef

- Det er jo uansett mest for artig, da. Hadde jeg fått jobben derimot, så hadde jeg ikke sett noe grunn til å endre på mye og jeg hadde hatt mange gode folk rundt meg, påpeker bussjåføren.

- Stillingen er et åremål på seks år. Du vil være 68 år når du går av. Det er vel perfekt med tanke på pensjon?

- Jada, jeg hadde jo selvfølgelig dette i tankene da jeg søkte. Jeg hadde fått en god pensjon, humrer Malmedal.

Ville få opp humøret

Arne Solvang Kristoffersen (28) jobber til daglig som kundemottaker på bilverkstedet Bulder på Fauske.

Les også: Sjeføkonomer ønsker Stoltenberg som sentralbanksjef

- Vi kom tilfeldigvis over annonsen, når vi var innlagt på sykehus med vår yngste sønn som har kreft. Vi var egentlig litt trist og lei. Da begynte vi å spøke om at jeg burde søke. Det endte da med at jeg skrev noen ord i den elektroniske søknaden, la ved CV og trykket send. Og som Jonas Gahr Støre sier, så er det jo nå vanlige folks tur. Med vennlig hilsen «påtredende sentralbanksjef», sier Kristoffersen til Nettavisen med et glimt i øyet.

Det er ventet at Finansdepartementet utnevner en ny sentralbanksjef tidlig neste år. Utnevnelsen vil gjelde for en periode på seks år.

Se hele søkerlisten her: