*Nettavisen* Økonomi.

Ellevill børsoppgang etter Ebay-kjøp

Adevinta og Schibsted går til værs på børsen etter at Adevinta overtar Ebays rubrikkannonsevirksomhet for over 80 milliarder kroner.

21.07.20 12:33

Adevinta, som i fjor ble skilt ut fra Schibsted, ble ilagt en børspause mandag i påvente av en kunngjøring. Også handelen med Schibsted-aksjer ble stanset med samme begrunnelse.

Men når handelen er i gang igjen, verdsetter aksjemarkedet handelen ved å sende Adevinta-aksjen og Schibsted-aksjen opp 27 prosent rett før kl 10 (se grafen under). Adevinta er i åpningsminuttene tirsdag blitt det femte mest verdifulle selskapet på Oslo Børs, med en markedsverdi på over 100 milliarder kroner.

Klikk på bildet for å forstørre. RETT TIL VÆRS: Aksjemarkedet verdsetter Adeintas Ebay-kjøp ved å sende aksjen opp 27 prosent tirsdag morgen.

RETT TIL VÆRS: Aksjemarkedet verdsetter Adeintas Ebay-kjøp ved å sende aksjen opp 27 prosent tirsdag morgen. Foto: (Infront)

Kl 12.15. er børsoppgangen i Adevinta på vanvittige 37,6 prosent, som gir en markedsverdi av selskapet på hele 108,3 milliarder. Adevinta har rykket opp til å bli det fjerde mest verdifulle børsselskapet, bak de tre gigantene Equinor, DNB og Telenor. Yara og Gjensidige Forsikring passert som følge av dagens oppgang.

Les også: Kraftig annonsefall for Schibsted - varsler 500 mill. i kutt

Eier 60 prosent

Schibsted eier nesten 60 prosent av Adevinta, og Schibsted-konsernet er tirsdag morgen verdt over 74 milliarder kroner, fordelt på de to aksjeklassene i selskapet. De to aksjene var på morgenen opp rundt 14-15 prosent, kl 12.30 er oppgangen på 20 prosent.

Schibsted er ved lunsjtider tirsdag verdt 78 milliarder kroner. Konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted uttaler tirsdag at de skal beholde eierskapet i Adevinta etter oppkjøpet.

Ettersom Adevinta og Schibsted er blant de større selskapene på Oslo Børs, bidrar de sterkt til å sende hovedindeksen opp nesten 1,85 prosent til 864 poeng. Det er det høyeste nivået siden slutten av februar i år, før Norge stengte ned som følge av koronapandemien.

Vant budrunde

Mandag kveld meldte nyhetsbyrået Reuters at Adevinta hadde vunnet budrunden og siterte to ikke navngitte kilder med kjennskap til saken.

Adevinta har digitale markedsplasser i 15 land i Europa, Latin-Amerika og Nord-Afrika. Til sammen har selskapet 36 produkter og markedsplasser med 1,5 milliarder månedlige sidevisninger.

Ebays rubrikkvirksomhet tilbyr annonser i mer enn 1.000 byer verden over. Inntektene fra rubrikkvirksomheten var i første kvartal 248 millioner dollar, ifølge E24.

Les også: Schibsted deles i to

Kjempenotering

Schibsted skilte i april 2019 ut rubrikkvirksomheten utenfor Norden i Adevinta, i en børsnotering som ble verdsatt til drøyt 50 milliarder kroner. Det var en av de største norske børsnoteringene noensinne.

Schibsted eier 406 millioner aksjer i Adevinta. Med en kurs tirsdag morgen på 148 kroner er disse aksjene nå verdt 60 milliarder kroner. Det tilsvarer ca. 80 prosent av de samlede Schibsted-verdiene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag